Das een onderdoorgang

De das: zwart-wit, spitse snuit, tot 80 centimeter lang, 30 centimeter hoog en ze leven in groepen. Helaas doet de trein ze nog wel eens de das om. Vertraging voor de reiziger en een drama in een dassenfamilie. Net buiten Ommen hebben we daarom samen met de aannemer een onderdoorgang gebouwd voor deze bijzondere omwonenden.

Das een onderdoorgang in Ommen

Slim

Dassen zijn bijzonder slimme dieren. Eigenaar van het bos waar de dassen in Ommen wonen, Leida Bruins, kan erover meepraten. "Samen met stichting Das&Vecht hebben we hier wel eens camera's opgehangen. Ze vertrokken naar hun foerageergebied even na de laatste trein van de dag en komen terug even voor de eerste trein, zo toonden de beelden." Toch gaat het alsnog wel eens mis. Reden om een onderdoorgang te bouwen voor de dassen aldaar. De sporen toonden precies waar de onderdoorgang moest komen.

Burchten

In het bos op haar erf is het een wirwar van gangen, zo laten de diverse holen onder de wortels van de bomen zien. "Het lijkt wel een grondverzetbedrijf", grapt Bruins. "Ze werpen hopen zand op en leggen paden aan van vers zand." Op dat moment is het rustig in de burcht. ProRail en aannemer Strukton zijn er vlakbij bezig 7 kilometer spoor te vernieuwen, dag en nacht, en daar houden de dassen niet zo van. "Maar die komen wel weer terug", weet deskundige Arend Diepenveen van stichting Das&Vecht, die hielp bij de aanleg van de onderdoorgang. "Dit is een kraamburcht, hier krijgen ze jongen. Er leven hier gemiddeld acht dassen in dit bos."

Onderdoorgang

De buis van 10 meter lang en 40 centimeter hoog lijkt wel haast op een verkeerd geplaatste riolering. Maar schijn bedriegt. De dassen zijn gewend aan dergelijke kleine faunapassages. Onder de provinciale weg liggen ze ook. Er wordt nog zand ingelegd met de geur van de burcht eraan en een afrastering gebouwd, die ze naar de oversteekplaats leidt. De onderdoorgang kon gefinancierd worden door besparingen in het spoorvernieuwingsproject. ProRail wilde dat geld inzetten voor een duurzaamheidsinitiatief. Aannemer Strukton kwam toen met het idee om daar iets voor de das te doen.

Gepubliceerd op