De ProRail Pipistrellus pipistrellus

Dat we in het mooiste gebouw van Utrecht werken, wisten we al. Maar wist je dat dit gebouw niet alleen door ProRailers wordt gebruikt? Er leven duizenden Pipistrellus pipistrellussen in ons hoofdkantoor. Wat zijn dat?? Dwergvleermuizen! We moesten er dit jaar een verbouwing voor uitstellen, want het is een beschermde diersoort.

Het hoofdkantoor van ProRail is een bijzonder gebouw. Het is het grootste bakstenen gebouw van Nederland en een rijksmonument. Maar dus ook een Walhalla voor vleermuizen. Die beestjes leven tussen de brede spouwmuren in de grote toren van de Inktpot. Dat is een rustige woon- en verstopplek voor de Pipistrellus pipistrellus. Van tijd tot tijd dalen de fladderaars af naar de werkvloer en dat levert soms spannende en leuke momenten op. Sommige mensen werken rustig door met een vleermuis die boven het hoofd vliegt. Anderen lopen uit angst gillend door de gangen. Een collega vond er ooit een in een wasbak, weer een ander vlak voor de deur van de kamer en iemand vond een exemplaar op de vensterbank (foto).

Sabbelen aan een doekje

Vroeger, toen er nog nachtdiensten werden gedraaid in de Inktpot werden regelmatig vleermuizen gespot: ‘We vonden een keer een kleintje en konden niemand van de vleermuiswacht van ProRail inschakelen, want iedereen was al naar huis’, vertelt Ellen. ‘We maakten een papieren handdoekje nat en legden dat vlakbij hem. Vervolgens pakte hij met zijn werkelijk piepkleine pootjes het handdoekje en bracht het zelf richting zijn bekkie. Vervolgens zoog het met een ook heel klein roze tongetje aan de handdoek. Fascinerend!’

Vleermuiswacht

Vleermuizen zijn een beschermde diersoort. ProRail heeft dan ook een heuse vleermuiswacht. Dat zijn facilitaire medewerkers die speciaal getraind zijn om vleermuizen die verdwaald zijn, te redden. Collega’s noemen hen ook wel ‘Batmen’. Vleermuisjes die overdag gesignaleerd worden, zijn vaak verward. De gevonden vleermuizen worden voorzichtig in een doosje gedaan en naar de binnenplaats van de Inktpot gebracht om op een rustige plek tussen het groen bij te komen. Eenmaal uitgerust, vinden ze vanzelf de weg terug naar de kolonie.

Gevelrenovatie

Dit najaar is de gevel van grote toren van de Inktpot gerenoveerd. Tijdens de werkzaamheden kwamen er plots een heleboel vleermuizen te voorschijn. Veel meer dan we verwachtten. Gelijk zijn er biologen ingeschakeld voor advies om de kolonie zo min mogelijk te verontrusten. De gevelrenovatie is een paar weken stilgelegd voor onderzoek. Onder begeleiding van de vleermuisspecialisten is het werk aan de toren inmiddels afgerond.

Inktpot

De Inktpot is gebouwd tussen 1918 en 1921 en ontworpen door George van Heukelom Het rijksmonument staat aan het Moreelsepark in Utrecht bij Station Utrecht Centraal en het wordt gebruikt als hoofdkantoor van ProRail.
 

Gepubliceerd op