Duurzaam initiatief ProRail gooit hoge ogen in buitenland

Uit een lijst van 300 duurzame initiatieven is ProRail met de CO2 prestatieladder genomineerd voor de prijs 'Excellence in Environmental Sustainability'. Deze prijs wordt vandaag uitgereikt op het European Rail Congress in Londen. Dit evenement viert ieder jaar de prestaties van het Europese spoornetwerk. De uitslag is inmiddels bekend en we hebben helaas niet gewonnen. Toch zijn we trots dat ons initiatief om CO2-productie te verminderen hoge ogen heeft gegooid.
Nieuw meubilair op station Hoevelaken

De CO2 prestatieladder

In 2009 ontwikkelde ProRail de CO2-prestatieladder. Een instrument waarmee we bedrijven die deelnemen aan onze aanbestedingen willen stimuleren hun eigen CO2-productie te kennen en te verminderen. Hoe meer een bedrijf zich inspant om CO2 te reduceren, hoe meer kans zij maken op gunning bij een aanbesteding. De ladder is een groot succes en wordt inmiddels ook door Rijkswaterstaat en een aantal gemeenten gebruikt bij aanbestedingen.

Spoor als duurzaam alternatief

Met initiatieven als de CO2-prestatieladder proberen we het spoor milieubewust, duurzamer en de meest aantrekkelijke vervoersvorm van Nederland te maken. We spannen ons al jaren in om ook ons eigen energieverbruik te verminderen. Dit doen we bijvoorbeeld door LED-verlichting en zonnepanelen te plaatsen en warmte en kou op te slaan op stations. Daarnaast maken we ook aanpassingen aan de infrastructuur, zodat treinen energiezuiniger kunnen rijden.

Gepubliceerd op