Dynamische instapinfo genomineerd voor designprijs

Ook op het gebied van design mag het spoor er best een beetje zijn! Samen met NS zijn we afgelopen zaterdag namelijk genomineerd voor de Rotterdamse Designprijs met ons initiatief om realtime instapinformatie te geven aan reizigers. "Ik nomineer het ontwerp omdat NS en ProRail als collectief de complexe uitdaging op het gebied van logistiek en de beleving van treinreizigers succesvol zijn aangegaan. Het ontwerp trekt het in-, uit- en overstapproces op stations overtuigend de 21ste eeuw in." aldus jurylid en scout Caroline Hummels.

Instapinformatie door led-strook op station 's-Hertogenbosch

Instappen anno nu

In Den Bosch hebben we samen met NS en bureaus EdenSpiekermann en STBY reizigers vier maanden lang realtime instapinformatie gegeven. Aan de kap boven perron 1 is een lange strook met LED-verlichting bevestigd, die aan worden gezet voordat een trein binnen komt rijden. Reizigers kunnen op de strook zien waar de deuren zich bevinden als de trein stopt, waar de eerste-, tweede- en stilte-coupés zijn en hoe druk het is in de verschillende delen van de trein. Dit laatste meet de NS door middel van een aantal infrarood-sensoren die zij hebben aangebracht in de treinen. Na vier maanden testen zijn we nu samen met NS de verdere toepasbaarheid van dit idee aan het onderzoeken.

Rotterdamse Designprijs

Vijf scouts hebben voor de 2013 editie van de Rotterdamse Designprijs 15 nominaties voorgedragen, ieder vanuit hun eigen visie op design. De nominaties zijn te zien in het Museum Boijmans Van Beuningen, waar iedereen direct op zijn of haar favoriet kan stemmen. Stemmen kan ook online op www.designprijs.nl. Daar vind je ook de videoportretten van de genomineerden en zijn de argumentaties van de scouts te lezen. Ook Avro's Kunstuur besteedt in vijf uitzendingen aandacht aan de genomineerden. De eerste uitzending is op zaterdag 21 december om 17.00 uur te zien. De tentoonstelling zelf eindigt op 9 februari 2014.

Innovatie

Met innovaties als deze willen we het spoor de meest aantrekkelijke vervoersvorm van Nederland maken. Door continu te innoveren maken we het spoor duurzamer, beter toegankelijk, kostenefficienter en bieden we reizigers en vervoerders meer comfort.

Gepubliceerd op