Een kijkje in de meldkamer van ProRail

Deze week lieten we je al even weten: het aantal boetes dat is uitgeschreven voor het lopen langs het spoor is in de zomerperiode toegenomen. In de meldkamer in Eindhoven is er dag en nacht toezicht op een aantal locaties langs het spoor en kan de centralist dankzij GPS precies zien waar alle Buitengewoon Opsporings Ambtenaren (BOA’s) in Nederland zich bevinden. Zodra er melding van een spoorloper is, stuurt de centralist een team BOA’S ter plaatse. Kijk je mee hoe het daar in zijn werk gaat?

24-uurs toezicht op het spoor vanuit meldkamer ProRail

Dag en nacht toezicht

De meldkamer is sinds vorig jaar actief in Eindhoven. Vanuit de meldkamer is er dag en nacht toezicht op tientallen ‘hotspots’ in het zuiden van het land.  Zodra er een melding van een spoorloper is, of deze door de centralist via de schermen wordt waargenomen, worden de met GPS uitgeruste BOA's er direct op uitgestuurd. In samenwerking met de meldkamer hebben de BOA's zodoende al een flink aantal spoorlopers op heterdaad kunnen betrappen. De meldkamer maakt deel uit van een pilot die zeker nog 1,5 jaar duurt.

Campagne

Omdat we in de periode na de zomervakanties vaak een piek zien in het aantal mensen dat langs het spoor loopt, besteden we deze week weer extra aandacht aan het gevaar en de overlast van spoorlopen. Zo zijn er radiospotjes te horen en abri’s op verschillende locaties te zien.

Gepubliceerd op