Fotoblog: Vergapen aan station Arnhem

Tanden tellen in Arnhem, want er is geen reiziger die niet met open mond zich vergaapt aan het bijzondere, nieuwe stationsgebouw in aanbouw. Zoals architect Ben van Berkel van UNStudio in de jaren negentig al in zijn hoofd had, zo verrijst in Arnhem nu een station met een iconisch lijnenspel. Natuurlijk, smaken verschillen. Maar dit gebouw gaat hoe dan ook het oog prikkelen. Er moet nog wel veel gebeuren tot de reizigers dit najaar gebruik kunnen maken van de OV Terminal. Nu de steigers weg zijn, begint in ieder geval duidelijk te worden wat er bedoeld werd toen het ging over een stationskathedraal.

Reizigers

Momenteel lopen de reizigers al deels onder het schaaldak dat gemaakt is met hulp van scheepsbouwtechiek. Komend vanuit de trein en de reizigerstunnel, voert het naar een pad omgeven met dichte bouwhekken, richting het centrum van de stad. Nu wordt ze nog deels het zicht op het station ontnomen. Af en toe gluurt er al iemand tussen een draadstalen poort door naar binnen. 'Oh', klinkt er dan. Maar wie doorloopt naar buiten, en achterom kijkt, wordt al een blik gegund in de buik van de nieuwe stationshal. En meer verbaasde blikken volgen dan al snel.
 

Bouw

De werkzaamheden zij nog in volle gang. De dakbedekking wordt nog aangebracht, een glasfacade op de 'balcony' en glazen dakdelen bij de vides. Planning is nu dat het gebouw en de omgeving, zoals het trolleybusstation waar de gemeente Arnhem nu aan werkt, in zijn geheel kan worden opgeleverd voor de reizigers. Tot die tijd zal het al druk zijn in het stationsgebouw, minimaal elke week is er een verzoek voor rondleiding van vakspecialisten die willen zien hoe dit bouwkundige hoogstandje tot stand aan het komen is. 

 

Gepubliceerd op