Fotografisch geheugen van het spoor

In de jaren 50 van de vorige eeuw begon Kees van de Meene met het fotograferen van treinen. Decennialang trok hij door Nederland. Gewapend met een camera en een speciale fotovergunning legde hij een grote verzameling beelden aan. Zo ongeveer alles wat met treinen en het spoor te maken heeft, kwam op de gevoelige plaat. Van 2 juli tot en met 6 oktober is al dat moois te bewonderen in Het Spoorwegmuseum.
Foto van Kees van de Meene die nu in het Spoorwegmuseum is te zien
Foto van Kees van de Meene die nu in het Spoorwegmuseum is te zien

Tot leven

Aanleiding voor de tentoonstelling is het fotoboek ‘Langs het Spoor. Het fotografisch oog van Kees van de Meene’ van Anouk Gielen. In het museum komen sommige foto’s echt tot leven. Zo is locomotief 3737, die op een aantal foto’s in het boek als werkende locomotief te zien is, live te bewonderen.

Historisch beeld

Van de Meene hield tijdens zijn treinreizen nauwkeurig bij wat hij deed en waar hij fotografeerde. Het ging hem niet zozeer om de treinen of de techniek. Zijn fascinatie lag vooral bij de trein en zijn directe omgeving van stations, perrons, emplacementen, gebouwen, spoorwegovergangen, bruggen en viaducten en de uitgestrekte landschappen waar de treinen doorheen rijden. De foto’s geven een prachtig historisch beeld van het Nederlandse spoor.

Vooruitgang

In 2014 bestaat het spoor 175 jaar. In dit jubileumjaar zijn in het Spoorwegmuseum daarom drie verschillende tentoonstellingen te zien. Ook ProRail staat samen met de spoorpartners stil bij 175 spoor. In 2014 organiseren we activiteiten om de vooruitgang op en rond het spoor te beleven.

 

Gepubliceerd op