Foto's: spoorvernieuwing Eindhoven goed van start

De grote spoorvernieuwing ten oosten van station Eindhoven is dit weekend goed van start gegaan. De eerste meters spoor zijn inmiddels vernieuwd en tussen Weert en Eindhoven rijden sinds vanochtend weer beperkt treinen.

Wie nu op het einde van het perron staat, kijkt uit op een wirwar van mensen, machines en werktreinen. Her en der zijn delen van het spoor zijn verdwenen. Weggehaald met snijbranders en er uit getild met mobiele kranen. Zo af en toe rijdt er een trein voorbij. Tussen Eindhoven en Weert rijdt het namelijk nog wel, al is het minder dan normaal.

25 miljoen kilo spoorgrind

Nu het spoor weg is, kan worden gestart met het vernieuwen. Op de grond wordt eerst nieuwe ballast gestort. Dat zijn de stenen die ervoor zorgen dat het spoor strak en recht op zijn plek blijft liggen. Voor de vernieuwing is maar liefst 25.000 ton nodig oftewel 25 miljoen kilo. Dit alles aangevoerd met werktreinen en vrachtwagens. Daarna worden de nieuwe betonnen dwarsliggers geplaatst. En tot slot de spoorstaven en nieuwe wissels. Het klinkt zo simpel, maar in werkelijkheid is het logistiek een enorme uitdaging.

Busvervoer

Voor de reizigers is het ook wennen geblazen. Tussen Venlo en Eindhoven rijden tientallen bussen per uur om de honderden reizigers te vervoeren. De bussen zijn comfortabel, maar de reis duurt wel langer dan via het spoor. Op de in- en uitstapplekken staan servicemedewerkers van NS klaar om reizigers te helpen en de doorstroming te bevorderen. Alles went, maar natuurlijk is iedereen blij als maandag 10 augustus de treinen weer gaan rijden.
 

Gepubliceerd op