Halvering koperdiefstal op het spoor

Goed nieuws voor de reiziger. Het aantal koperdiefstallen is ten opzichte van vorig jaar drastisch gedaald. Waren er in het eerste half jaar van 2014 nog 127 diefstallen, in 2015 is dat aantal gedaald naar 54. Een daling van 57%. De maatregelen tegen koperdiefstal werpen hun vruchten af en daar gaan we dan ook mee door.
Betere samenwerking aanpak koperdiefstal nodig

Pier Eringa, president-directeur van ProRail is blij met de ontwikkeling: ‘Koperdiefstal op het spoor is risicovol en geeft veel overlast voor reizigers en vervoerders. De afname van het aantal diefstallen is goed nieuws voor het openbaar vervoer!’

Maatregelen

Bij een koperdiefstal ontstaat schade aan het spoor en direct vertraging voor de reiziger. Erg vervelend. Daarom zetten we diverse maatregelen in om het de koperdieven zo moeilijk mogelijk te maken.

Camera’s en controles

Zo zijn er nachtelijke controles van beveiligers met honden, onze buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) en de politie. Op meerdere plekken langs het spoor staan camera's met infrarood en bewegingsmelders. Zo kunnen koperdieven op heterdaad worden betrapt. Om de toegang tot het spoor moeilijker te maken, plaatsen we hekken. Ook omwonenden van het spoor helpen een handje mee. Zij worden door ProRail opgeroepen om verdachte situaties te melden.

Aluminium en DNA-spray

Koper is het beste materiaal om stroom te geleiden. Nodig voor het spoor dus. Maar waar het kan, vervangen we koper door aluminium. Dat is veel minder waard. Tenslotte is veel koper door ProRail bewerkt met synthetisch DNA zodat de afkomst van het koper kan worden bepaald.

Actie koperslag

Een goede samenwerking is het halve werk. Daarom werken we samen met het ministerie van Veiligheid en Justitie, de metaalbranche en het openbaar ministerie in ‘Actie Koperslag’. Binnen deze samenwerking is de wettelijke identificatieplicht bij de inkoop van koper gestart. Bovendien wordt tijdens de strafrechtelijke vervolging meer rekening gehouden met de gevolgen die koperdiefstal voor het spoor en reizigers kan veroorzaken. Dat betekent vaak hogere straffen.

We gaan door

We zijn blij dat het aantal koperdiefstallen en daarmee de veroorzaakte overlast op het spoor daalt. Maar, we zijn er nog niet. Nog steeds vinden er diefstallen plaats. De ingezette maatregelen worden dan ook doorgezet om het aantal nog verder terug te dringen.

 

 

Gepubliceerd op