Koperdieven weer op heterdaad betrapt

In Zuid-Limburg was het vanochtend weer raak: er is koper van het spoor gestolen. We laten geen middel onbenut om dit zo goed mogelijk tegen te gaan. Zo heeft één van onze buitengewoon opsporingsamtenaren (BOA's) vorige week in Venlo nog twee koperdieven op heterdaad betrapt. Hij zag de mannen lopen langs het spoor en vertrouwde het niet. Toen ze er vandoor wilden gaan, hield hij ze staande en controleerde hij hun auto. Daarin trof hij een rol met koperdraad aan die niet van de mannen bleek te zijn. De koperdieven zijn overgedragen aan de politie.
Speciaal interventieteam op uitkijk om mogelijk koperdieven aan te houden
Speciaal interventieteam op uitkijk om mogelijk koperdieven aan te houden

Geen middel onbenut

Koperdieven zorgen voor veel overlast op het spoor. Als er koperen onderdelen van het spoor (zoals bijvoorbeeld de kabels die stroom geleiden) gestolen worden, duurt het soms uren voordat het koper weer vervangen is. Al die tijd is er geen of zeer beperkt treinverkeer mogelijk. ProRail laat daarom geen middel onbenut. En met succes, zo lijkt het. In 2012 daalde het aantal diefstallen met 29 procent.

Speciaal opgeleide interventieteams

Ons nieuwste wapen in de strijd tegen koperdiefstal zijn speciaal opgeleide interventieteams. Deze teams worden gevormd door speciaal opgeleide boa's die ’s nachts op risicoplekken langs het spoor op de uitkijk liggen om koperdieven op heterdaad te betrappen, om ze vervolgens aan de politie te kunnen overhandigen.

Andere maatregelen

Naast de inzet van deze interventieteams watermerkt ProRail zijn koper met een DNA-spray. Het koper krijgt dan een unieke code waaruit kan worden vastgesteld dat het koper van ProRail is en van welk traject en specifieke locatie het afkomstig is. Ook wordt koper vervangen door aluminium. Dit gebeurt al op grote schaal. Op plekken waar koper moet worden vervangen kijkt ProRail altijd of dit technisch mogelijk is. Ook worden hekken langs het spoor uitgebreid.

Gepubliceerd op