Maatregelen tegen agressie

Nu is het genoeg. Geweld tegen personeel van vervoerders op het spoor is onacceptabel. Daarom hebben de ministeries van Infrastructuur en Milieu en Veiligheid en Justitie, NS, ProRail, vakbonden en de OR van NS afgesproken dat er extra maatregelen worden genomen. Aanleiding voor de maatregelen is een aantal zeer heftige voorvallen waarbij personeel van NS gewond is geraakt.
Cameratoezicht op stations
Cameratoezicht op stations

Stationsagenten en stationsverbod

Er komen permanente stationsagenten die op de 20 grote stations worden gestationeerd en OV-chippoortjes worden versneld gesloten om zwartrijden te voorkomen. ProRail intensiveert op kleinere en middelgrote stations het cameratoezicht. Notoire onruststokers komen binnenkort stations niet meer in. Vanaf 1 mei 2015 geldt een stationsverbod voor mensen die zich vaker misdragen op stations en in treinen. Personeel van NS krijgt ook ondersteuning van gekwalificeerd personeel op risicovolle momenten.

Camera’s en spiegels

Behalve extra cameratoezicht zal ProRail ook bekijken of het mogelijk is met beeldschermen en spiegels agressie te voorkomen, doordat mensen zichzelf dan kunnen zien.

Verder uitgewerkt

De maatregelen worden de komende tijd verder uitgewerkt. ProRail steunt NS en andere vervoerders in maatregelen om agressie tegen personeel te voorkomen en wil ook een duidelijk signaal afgeven dat agressie in de trein en op stations nooit geaccepteerd mag worden.

Lees op deze pagina meer over wat wij doen om veiligheid en toegankelijkheid van stations te verbeteren.

Gepubliceerd op