Meer boetes voor spoorlopen

Het aantal boetes voor spoorlopen is afgelopen maanden toegenomen. Vorig jaar werden tijdens de zomermaanden 35 boetes uitgedeeld, dit jaar zijn het er al 52. Hoewel het zo onschuldig lijkt ‘even de hond uitlaten langs het spoor, een sluiproute nemen of zelfs spelen langs het spoor’ is spoorlopen levensgevaarlijk. En dat niet alleen. Spoorlopen veroorzaakt dagelijks ruim 3 uur vertraging. Daarom waarschuwen we je deze week weer via de radio en via abri’s voor het gevaar en de overlast van spoorlopen.
Illustratie poster spoorloopcampagne 2014

Langzaam komt Nederland weer terug van vakanties en starten we met werk of school. En juist in die periode stijgt het aantal meldingen van spoorlopers. Mensen genieten nog even van de zomeravonden, of gebruiken het spoor om snel op werk of school te komen. Dom. Vorig jaar nog waren er twee doden als gevolg van spoorlopen. Dan is er ook nog de overlast voor andere reizigers. Zodra een machinist iemand langs het spoor ziet lopen, moet de trein langzamer rijden. De trein daarachter moet dan ook op de rem, net als de trein daarachter. Zo ontstaat er een sneeuwbaleffect en lopen meerdere treinen en reizigers vertraging op. Gemiddeld zijn dit 33 treinen en 199 minuten vertraging per dag. Daarnaast vallen er om die reden drie treinen per dag uit.

Wat doen we om spoorlopen tegen te gaan?

Eerder dit jaar lieten we al weten dat we een meldkamer hebben in Eindhoven. Vanuit deze meldkamer is 24 uur per dag zicht op ‘hotspots’. Dat geeft ons de mogelijkheid BOA's die in de buurt zijn snel ter plaatse te sturen. Ook is vorig jaar gestart met het plaatsen van vele kilometers hekwerk langs het spoor. Dit jaar staat ca. 200 km (van de in de totaal 600 geplande kilometers) hekwerk in de planning. En we plaatsen matten die het lopen vanaf de overweg naar de baan bijna onmogelijk maken.

Boete

Op spoorlopen staat een boete van €140.

 

Gepubliceerd op