Nieuwe en toegankelijke entree voor Gouda

Gouda, het 'historisch hart in het groene hart'. Met als toegangspoort voor treinreizigers: het station. De Bloemendaalzijde van station Gouda kon als 'waardige entree' wel een opknapbeurt gebruiken. Daarom breidt NS daar nu het winkelaanbod uit en komt er een nieuwe stationskap. Daarnaast verbetert ProRail de toegankelijkheid van het station door ook aan deze kant een lift te bouwen. Gisteren ging de eerste paal voor deze werkzaamheden de grond in.
Visual station Gouda
Visual van station Gouda aan de Bloemendaalzijde

Licht en speels ontwerp

De nieuwe overkapping wordt gebouwd naast de bioscoop die nog in aanbouw is. In een rand langs de 'Cinema Gouda' realiseert NS ook vier winkels. Het nieuwe ontwerp is modern, licht en heeft een speels karakter doordat de pilaren waarop de overkapping rust niet in een rechte lijn achter elkaar staan. De overkapping is 60 meter lang en 16 meter breed en steekt nog uit over het laatste perron waardoor er een mooie verbinding is met het station. Er is 300 ton staal en 770 m² glas verwerkt in het ontwerp.

Toegankelijk station

Iedereen moet zelfstandig met de trein kunnen reizen, ook mensen met een functiebeperking. ProRail werkt daarom hard aan een treinreis zonder obstakels. Dat gaat van gelijkvloerse perrons tot aan trapleuningen met braille-informatie en nieuwe liften. In 2020 moet 90% van de treinreizen zelfstandig af te leggen zijn voor reizigers met een functiebeperking. Dat is een belangrijk doel van de overheid én van ProRail. Met de nieuwe liften in Gouda komen we weer een stapje dichter bij ons doel. Eind 2012 zijn de eerste liften hier al feestelijk geopend.

Gepubliceerd op