Nieuwsgierige Japanners op bezoek bij ProRail

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn op staatsbezoek in Japan en wij hadden hoog Japans bezoek op ons kantoor in Utrecht! Een delegatie van JR West (de Japanse ProRail en NS) was hier om kennis en ervaringen uit te wisselen over het spoorsysteem. Wij leren veel van het beste spoorland ter wereld maar de Japanners zijn ook nieuwsgierig hoe ProRail dingen aanpakt!
JR West op bezoek bij ProRail
JR West op bezoek bij ProRail

Een onderwerp van gesprek was bijvoorbeeld de vergrijzing in Japan. Hierdoor verwacht JR West dat er minder vraag naar vervoer zal zijn, terwijl de kosten van de infrastructuur gelijk blijven. De Japanners waren daarom bijzonder geïnteresseerd in de manier waarop in Nederland de financiering van het spoor is georganiseerd.

Energietekort

Ook werd gesproken over energie. Op dit moment kampt Japan onder andere door het ongeluk met de kerncentrale met een tekort aan energie. Er was daarom interesse voor de initiatieven die ProRail ontplooit voor een mogelijke ombouw van het spoornet naar 3KV.

Net zo goed als Japan

Waar de Japanners  ervaringen van het spoor in Nederland meenemen, leren wij veel van Japan. Zoals bij de plaatsing van seinen voor machinisten. Het is onze ambitie om uiteindelijk in de prestaties van het Japanse spoor, de beste van de wereld, te evenaren. De heer Sasaki, hoofd van de Japanse delegatie, reageerde lachend dat hij ervan overtuigd is dat we Japan voorbij zullen streven. Een mooie uitdaging!
 

Gepubliceerd op