Nu al herfst?

Het is gelukkig nog hartje zomer en er is nog geen vallend blaadje te zien maar in verschillende media is al veel te lezen over de herfst. Twee proeven die we in samenwerking met de NS, Strukton Rail en de TU Delft hebben ontwikkeld trekken de aandacht. Een proef in het bijzonder: lasertechniek op het spoor. De techniek zelf is niet nieuw maar de toepassing op het Nederlandse spoor wel.
Trein op het spoor in de herfst
Herfst op het spoor

Bladeren. Hoe klein en onschuldig ze ook lijken, ze kunnen ons voor flinke uitdagingen stellen. Doordat treinen over ze heen rijden worden de bladeren geplet en veranderen ze in plakkerige moes die niet zo maar even van het spoor te blazen is. Iets waar veel landen mee te maken hebben maar door de drukte op het Nederlandse spoor sneller merkbaar is.

Maatregelen

Iedere herfst nemen we samen met NS verschillende maatregelen. Zo gebruiken we 'Sandite': een gel bestaande uit zand, metaaldeeltjes en aardappelzetmeel. Die zorgt ervoor dat het spoor stroever wordt gemaakt. Struiken en bomen langs het spoor worden regelmatig gesnoeid. Ook wordt de dienstregeling tijdens de herfst iets aangepast.

Proeven

Naast de maatregelen die we al nemen starten we deze herfst met twee proeven. Een proef met watersproei-installatie en een proef met laser. Met het laatste zijn in het Verenigd Koninkrijk al eerder positieve ervaringen opgedaan. Onder een treinstel wordt een apparaatje gemonteerd. Vanuit het apparaatje onder de trein wordt de spoorstaaf met een laser verhit zodat vuil in combinatie met bladeren niet aan de spoorstaaf kan hechten. De techniek zelf is niet nieuw. Het wordt ook gebruikt in andere industrieën om bijvoorbeeld marmer schoon te maken of autovelgen.
De proef met de watersproei-installatie is een idee van iemand uit de spoorsector zelf. Op een paar bosrijke trajecten plaatsen we deze herfst watersproei-installaties die vuil en blaadjes van het spoor ‘wegspoelen’. Ook een methode om er voor te zorgen dat de spoorstaaf ‘schoon’ blijft tijdens de herfst.

Na de herfst worden de proeven geëvalueerd en wordt besloten of we verder gaan met de technieken.

Nu eerst nog even genieten van de zomer!

Gepubliceerd op