Ongevallenbestrijder: de onbekende held

Vandaag is het de dag van de onbekende held. Ook bij ProRail werken mensen die wat ons betreft wel wat meer in de aandacht mogen staan. Neem onze ongevallenbestrijders; de mannen en vrouwen die 24 uur per dag paraat staan om ieder incident op het spoor zo snel mogelijk te verhelpen. Bijvoorbeeld bij een ongeval of de storm van vorige week maandag. Samen met de brandweer werkten ze toen keihard aan het herstel van de stormschade. 'Dat was een hectische dag' zegt Wim Kouwen, één van die onbekende helden.
Aankomst bij calamiteit
Aankomst bij calamiteit

Eerste hulp bij incidenten

Wim Kouwen is ongevallenbestrijder in Zwolle. Zijn belangrijkste taak: uitrukken zodra er iets gebeurt op het spoor. Daarbij kun je denken aan het evacueren van reizigers uit gestrande treinen tot het herstellen en opruimen van schade na aanrijdingen. En dat altijd onder tijdsdruk want het spoor moet zo snel mogelijk weer beschikbaar zijn voor de reizigers. Alleen daarom al zijn zij onze helden. Zonder hen zouden we één van de drukste sporen van Europa niet effectief aan de gang kunnen houden.

Uitdaging

Wim: 'Je maakt als ongevallenbestrijder veel mee. En dat is soms behoorlijk heftig. Neem bijvoorbeeld een ongeluk waarbij iemand tussen de gesloten spoorbomen door is gereden en is komen te overlijden. Ook dan gaan we ter plaatse om de hulpdiensten te assisteren en het spoor weer vrij te maken. Het zijn momenten die vaak blijvend indruk op je maken.' Reden twee waarom deze mannen en vrouwen een pluim verdienen.

ProRail calamiteitenorganisatie

Er kan veel gebeuren op het spoor. Vaak zijn het scenario's die we absoluut proberen te voorkomen, maar waar we toch op voorbereid willen zijn. Om snel hulp te bieden, heeft ProRail dus een eigen calamiteitenorganisatie die ook met blauw zwaailicht mag rijden. Hier zie je daar meer over:

Gepubliceerd op

Gerelateerde onderwerpen