Overwegcampagne: laat je niet misleiden

Muziek luisteren, 'whatsappen', bellen, 'Facebooken' of andere hippe vormen van afleiding; super leuk, maar in het verkeer niet handig. Afleiding is vaak oorzaak van fatale ongelukken, ook op overwegen. Om jongeren nog eens extra te waarschuwen voor deze gevaren bij overwegen, starten we vandaag een nieuwe campagne.

Overwegcampagne

Al snel goed mis

Als het mis gaat op overwegen, dan is het al gauw flink mis. Dit jaar tellen we helaas al acht dodelijke ongevallen op overwegen, waaronder vier jongeren. Dit baart ons zorgen, want in de afgelopen drie jaren lag het aantal jonge slachtoffers steeds rond de nul of één. Zo overleed eerder dit jaar een jongen van 18 jaar op een overweg. Hij had een koptelefoon op en hoorde de trein niet aankomen.

40% meer kans op ongeval met (kop)telefoon

Hij is zeker niet de enige jongere die deelneemt aan het verkeer met een koptelefoon. Cijfers van de SWOV laten zien dat 75% van de jongeren gebruik maakt van telefoons of mp3-spelers in het verkeer. Dit maakt de kans op ongevallen in het verkeer - en dus op overwegen - volgens het SWOV 40% groter. De campagne die we vandaag starten richt zich dan ook op de misleiding van deze apparaten in het verkeer.

Laat je niet misleiden

Vandaag laten we scholieren in Zevenaar ervaren hoe je misleid kan worden door muziek of je telefoon bij het oversteken van een overweg. Dennis Storm (BNN)  is er ook om gastlessen en behendigheidsproefjes te verzorgen. Ook staan Buiten Gewoon Opsporingsambtenaren van ProRail op diverse locaties in het land om jongeren te waarschuwen voor de gevaren op overwegen, op de radio is een nieuwe radiospot te horen en via jongerensites wordt een filmpje verspreid. Voor scholen is er een gloednieuw lesprogramma beschikbaar: www.pazzup.nl

Gepubliceerd op