Perrons zijn zóóóó afgezaagd

Vergeet de kettingzaag, cirkelzaag of figuurzaag. Wij hebben een perronzaag. In Gelderland gaan we er in de herfstvakantie mee aan de slag. Om de perrons mooi op hoogte te brengen. Overigens doen we daar dan nog veel meer. We gaan er op piekmomenten met 300 spoorwerkers tegelijk aan de slag. Reizigers gaan daar wel hinder van ondervinden.

Perronzaag

In Nederland werken we al langere tijd aan de toegankelijkheid van stations en treinen. Daarvoor worden onder andere de perrons op een Europese norm gebracht qua hoogte. Er komen steeds meer treinen te rijden die ook op die hoogte zijn berekend. Ook reizigers met rolstoel of kinderwagen kunnen dan zelf de trein in komen. Op stations in Apeldoorn gaan we de perrons daarom deze herfstvakantie aanpassen. Met een speciale zaag die op het spoor rijdt, wordt de zijkant van het perron precies op de nieuwe maat gemaakt. De zogenoemde keerwand hoeft er dan niet helemaal uit, wat tijd en geld scheelt. Daarna is het een kwestie van afgraven van de rest van het perron en opnieuw bestraten.

300 spoorwerkers

Komende herfstvakantie wordt op verschillende locaties en momenten in Nederland flink aan het spoor gewerkt. In Gelderland alleen al gaat het om meerdere trajecten. Rond Zutphen, Winterswijk en Apeldoorn, zijn op piekmomenten 300 spoorwerkers tegelijk actief. Gedurende negen dagen wordt er soms 24 uur per dag gewerkt aan de spoorvernieuwingen.

Onderdoorgangen

Station Zutphen vormt een van de zwaartepunten daar. Er worden twee tunnels onder het spoor door ingeschoven en de spoorbrug over de IJssel krijgt geheel nieuwe sporen. Om de hinder voor reizigers kleiner te maken, wordt er een noodperron gebouwd dat twee dagen dienst zal doen. De tunnels worden in twee etappes op hun plek gezet. De eerste paar dagen gaat daarom de ene helft van de sporen en perrons bij Zutphen buiten dienst, de andere dagen de andere helft.

Reizigers

Reizigers in Gelderland, maar ook in andere delen van Nederland worden geadviseerd voor vertrek informatie in te winnen bij www.ns.nl. Voor een overzicht van de meest impactvolle werkzaamheden voor reizigers is er de website www.prorail.nl/vernieuwt en www.prorail.nl//werkzaamheden .

Gepubliceerd op