Pier Eringa benoemd tot president-directeur ProRail

Pier Eringa (53) treedt per 1 april a.s. aan als de nieuwe president-directeur van ProRail. Eringa is momenteel bestuursvoorzitter van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht en was voorheen onder meer korpschef van politie, directeur in het openbaar vervoer en gemeentesecretaris.
Pier Eringa
Foto: Frederike Roozen-Slieker

Kwaliteitsverbeteringen ProRail

ProRail staat de komende jaren voor de opgave concreet invulling te geven aan de Lange Termijn Spoor Agenda (LTSA) van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Doel van deze agenda is kwaliteitsverbeteringen voor treinreizigers en goederenverladers te realiseren. Zo moeten de kwaliteit en beschikbaarheid van de infrastructuur verder omhoog en de samenwerking met vervoerders, decentrale overheden en consumentenorganisaties nog hechter.
 

Ervaren bestuurder

Voorzitter van de Raad van Commissarissen Hans Alders: ‘Eringa heeft een lange staat van dienst en is een ervaren en veelzijdig bestuurder. Een man van zijn kaliber is nodig om ProRail nog beter te laten presteren in het belang van de reizigers en verladers. Eringa is een verbindend leider die als geen ander weet hoe je verschillende partijen met uiteenlopende belangen bij elkaar brengt. Ik heb er alle vertrouwen in dat hij de samenwerking met NS en de andere vervoerders nog verder gaat verbeteren. ProRail zal zich onder Eringa nog meer bewust worden van haar belangrijke maatschappelijke taak. Ik wens hem daarbij veel succes.’
 

Midden in samenleving

Eringa laat weten zeer uit te kijken naar de uitdagingen die hem wachten bij ProRail. ‘ProRail is een prachtig bedrijf dat midden in de samenleving opereert en een belangrijke rol speelt in de mobiliteit van Nederland. Ik zie ernaar uit om samen met alle ProRailers aan de slag te gaan met de kwaliteitsverbeteringen. Daar waar daadkracht moet samengaan met diplomatie, luisteren en verbinden, liefst in een complexe omgeving, voel ik me het best op mijn plek.’
 

Patrick Buck

Patrick Buck, die de afgelopen maanden de functie van president-directeur waarnam, zal na de inwerkperiode van Pier Eringa, zich weer volledig richten op zijn rol als directeur Projecten van ProRail. De Raad van Commissarissen is Buck zeer erkentelijk voor de betrokken en energieke wijze waarop hij afgelopen maanden leiding gaf aan ProRail, sinds het vertrek van Marion Gout-van Sinderen afgelopen juli.
 

Kamerbrief

Staatssecretaris Mansveld heeft een brief aan de Tweede Kamer gestuurd over de benoeming van de nieuwe president-directeur bij ProRail. Je leest de brief hier (Rijksoverheid.nl). 
 

Loopbaan Pier Eringa

Pier Eringa vervult sinds 2010 de functie van bestuursvoorzitter van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht, een groot Topklinisch Ziekenhuis met 4.000 medewerkers. In 2013 en 2014 werd het Albert Schweitzer ziekenhuis tot het beste ziekenhuis van Nederland in de AD Ziekenhuis Top 100 uitgeroepen.

Voor zijn komst naar het ziekenhuis was Eringa gemeentesecretaris van Nijmegen en eindverantwoordelijk voor de gemeentelijke organisatie (ongeveer 2.400 medewerkers). Zijn belangrijkste opdracht destijds was het herstellen van vertrouwen tussen bestuur, ambtelijke organisatie en inwoners van Nijmegen.

Eringa heeft ook diverse functies bekleed bij de politie. Hij begon zijn loopbaan als inspecteur van de gemeentepolitie in Leeuwarden en eindige als hoofdcommissaris en korpschef van de politie Flevoland.

Tussen 1999 en 2002 werkte Eringa als Regiodirecteur NS-Reizigers en was hij eindverantwoordelijk voor het vervoer van treinreizigers in Noord Oost Nederland (de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland). Tevens was hij concerndirecteur Veiligheid en lid van het landelijk Managementteam.
 

Nevenfuncties

Eringa bekleedt momenteel de volgende nevenfuncties. Hij is voorzitter van  de Raad van Toezicht van Aveleijn, een zorginstelling voor cliënten met een verstandelijke beperking, vice-voorzitter Commissie van Toezicht beheer Nationale Politie, voorzitter Raad van Toezicht sectie amateurvoetbal van de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond KNVB en vice-voorzitter Bondsbestuur.
 

Privé

Pier Eringa woont samen, heeft twee voetballende tienerzoons. Hobby’s zijn hardlopen en 'het buitenleven'. 

Gepubliceerd op