ProRail werkt aan grootste spoorvernieuwing in 175 jaar

Het spoor in Nederland is uitgegroeid tot één van de drukste, betrouwbaarste en veiligste van de wereld. Echter, het huidige spoor kan nog verdere groei niet voldoende opvangen. Toch willen we meer, sneller en comfortabeler treinverkeer mogelijk maken en het spoor klaarstomen voor de toekomst. Daarom is ProRail bezig met de grootste vernieuwingsslag sinds het bestaan van de spoorwegen. We werken hard op grote en kleine stations en we vernieuwen het spoor op de grote knooppunten als Utrecht, Schiphol en Den Bosch.

Sporen Schiphol, Den Bosch en Utrecht vernieuwd

In 2014 zijn de opvallende vernieuwingsprojecten de uitbreiding van de sporen rond Schiphol, Den Bosch, Zwolle en Utrecht. Door deze grote knooppunten te vernieuwen, maken we meer en betrouwbaarder treinverkeer mogelijk. Zo houden we belangrijke economische centra zoals Schiphol, Amsterdam en Utrecht ook in de toekomst bereikbaar en houden we effectief het drukst bereden spoor van Europa aan de gang.

Grootste stationsvernieuwing

Ook zit ProRail middenin de grootste stationsvernieuwing sinds het bestaan van de spoorwegen. Daar kunnen reizigers dit jaar al de vruchten van plukken: Rotterdam en Den Haag worden in 2014 officieel geopend. Ook andere grote stations als Arnhem, Amsterdam en Breda worden moderner, ruimer en toegankelijker om reizigers een prettig verblijf te bieden. Daarnaast maakt ProRail tal van kleinere stations comfortabeler en beter toegankelijk met liften en roltrappen.

Werken met de winkel open

Net als op de weg moeten sporen soms worden afgesloten zodat spoorwerkers veilig en goed kunnen werken. We proberen dit zo veel mogelijk buiten de dienstregeling te doen zodat reizigers en vervoerders er weinig last van hebben. Toch zijn sommige vernieuwingsslagen zo omvangrijk dat we meer tijd nodig hebben. Door meerdere dagen achtereen te werken, beperken we de overlast door de rest van het jaar heen. Zo ook rond Utrecht en Den Bosch in de zomervakantie, rond Utrecht tijdens Pinksteren en rond Schiphol tijdens verscheidene weekenden in het jaar. Overigens worden al deze werkzaamheden in overleg met vervoerders en andere betrokken partijen ingepland.

Voorbereid op reis

We begrijpen dat onze vernieuwingsslag soms ingrijpend kan zijn voor de reiziger. Echter is de vernieuwing nodig om te zorgen dat reizigers ook in de toekomst veilig en comfortabel over het spoor kunnen blijven reizen. Wij vragen begrip voor het ongemak dat ons werk soms oplevert. We adviseren daarom om voor vertrek altijd de reisplanner op www.ns.nl of www.9292.nl te checken. Zo komt niemand voor verrassingen te staan.

 

Gepubliceerd op