Rook- en brandmeldingen Schipholtunnel fors gedaald

Goed nieuws! Door diverse maatregelen is het aantal rook- en brandmeldingen in de Schipholtunnel de afgelopen jaren stevig gedaald. Hadden we er 32 in 2012, in 2015 waren dat er 10. Dit jaar zijn het er tot nu toe 2.

Sneller ter plaatse en vaak stofzuigen

Twee keer per maand stofzuigen we de Schipholtunnel met een railstofzuiger. Dat is ook wel nodig, want er razen 24 treinen per uur per richting door de tunnel. Daarnaast hebben we sinds kort monteurs op de luchthaven; de aanrijtijd van is veel korter geworden, de monteurs kunnen direct ter plaatse als dat nodig is.

Onderzoek gemeente Amsterdam 

We onderscheiden drie soorten storingen op de Schiphollijn. Storingen aan de infrastructuur (denk aan een wissel), storingen van materiële aard (denk aan een defecte trein) en storingen met een externe oorzaak (denk aan dieren of mensen langs het spoor). De gemeente Amsterdam heeft laten berekenen wat het economische effect is van de storingen rond de Schipholtunnel en komt uit op een bedrag van 1,7 tot 3,9 miljoen euro op jaarbasis (over de jaren 2014 en 2015). Volgens de gemeente zijn de verstoringen in de Schipholtunnel niet van noemenswaardige invloed op het vestigingsklimaat van Amsterdam en omgeving. Het economische effect van files op wegen rond Amsterdam was in 2014 6,4 miljoen euro.

Verbeteraanpak OV-bereikbaarheid Schiphol

De bereikbaarheid van Schiphol en Amsterdam is van groot belang voor Nederland. ProRail, NS, Schiphol, de gemeente Amsterdam, de stadsregio Amsterdam en het ministerie van infrastructuur en Milieuwerken nauw samen aan de verbetering van de bereikbaarheid van Schiphol. Een belangrijke stap is de indienststelling in december 2016 van de spooruitbreiding tussen Almere en Schiphol, waardoor er straks 4 in plaats van 2 treinen per uur op dat traject rijden. Verder zijn we samen bezig om het reisgemak te verbeteren. Zo komt er meer perronruimte en wordt de reisinformatie verbeterd. Voor de lange termijn wordt onderzocht hoe de capaciteit van OV-knooppunt Schiphol Airport kan worden vergroot.

Video

In deze video zie je hoe de onderhoudswerkzaamheden in de nacht eruit zien:

Gepubliceerd op