Rotterdam Centraal straalt met nieuwe verlichting

Rotterdam Centraal is weer het stralende middelpunt van de stad nu de verlichting van de vertrouwde letters en klok boven de hoofdingang is aangezet. Vorige week kon je hier al lezen dat de letters, die het woord ‘Centraal Station’ vormen, weer op de gevel werden teruggeplaatst. Gisteren is dit werk afgerond door de verlichting officieel aan te zetten. Na vijf jaar heeft Rotterdam haar letters weer helemaal terug.
Station Rotterdam Centraal bij avond
Station Rotterdam Centraal bij avond

Energiezuinige replica's

De nieuwe letters zijn een replica van de oude variant die tientallen jaren op het station hebben gestaan. Het lettertype is in de jaren 50 speciaal ontworpen voor het toenmalige Rotterdamse station. De nieuwe letters zijn exact in hetzelfde lettertype nagemaakt en zijn bovendien uitgerust met LED-verlichting, zodat ze zeer zuinig zijn in het energiegebruik.

Letters teruggegeven aan de stad

Omdat de letters symbool zijn geworden van de wederopbouw van de stad, hechten Rotterdammers er grote waarde aan dat bepaalde delen uit het oude station van architect Sybold van Ravensteijn terugkomen. De Rotterdamse Wethouder Baljeu en (oud-)raadsleden Bruijn en Sonneveld hebben zich de afgelopen jaren enorm ingezet om de letters te bewaren en opnieuw te gebruiken. Zij waren dan ook degenen die gisteren voor het eerst op de 'lichtknop' mochten drukken.

Rotterdam Centraal

Samen met de gemeente Rotterdam bouwt ProRail het nieuwe centraal station. Door deze intensieve samenwerking wordt Rotterdam Centraal een vervoersknooppunt van regionale en internationale betekenis. Er komen nu al zo’n 110.000 reizigers per dag op het station, wat vergelijkbaar is met het aantal reizigers op Schiphol. De nieuwe reizigerstunnel is intussen geopend. In deze traverse, die 5 keer breder is dan de oude tunnel, zitten diverse winkels waar reizigers hun inkopen kunnen doen.

Gepubliceerd op