Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Spoedreparatie Willemsspoortunnel afgerond

Nieuws

10 februari 2020

ProRail en aannemer VolkerRail hebben de spoedreparatie aan de Willemsspoortunnel afgerond. Het treinverkeer rijdt vanaf twee uur maandagmiddag 10 februari weer zoals normaal.

Spoorwerkers hebben keihard gewerkt om het werk voor maandagochtend aanvang dienstregeling af te krijgen. Storm Ciara gooide roet in het eten. Specialistische lassers die met een busje met aanhanger uit het oosten van het land moesten komen, konden gisteravond niet veilig naar Rotterdam afreizen. Als gevolg daarvan liep het werk uit tot twee uur maandagmiddag.

Inspectie

Inspecteurs van ProRail constateerden dinsdag 28 januari dat één van de vier sporen in de twee buizen van de Rotterdamse spoortunnel te slecht was om verantwoord overheen te kunnen blijven rijden. Daarop is het spoor buiten dienst genomen en is ProRail met de aannemer begonnen met het maken van een herstelplan. Sindsdien reed een groot deel van het reguliere treinverkeer over de overgebleven drie sporen.

Gebreken

Tijdens de inspectie bleek dat een groot deel van de houten dwarsliggers van het betreffende spoor in de ruim twee kilometer lange tunnelbuis is doorgezakt. Daarnaast blijken veel van de klemmen, die het spoor op de dwarsliggers bevestigen, versleten te zijn.

Herstel

Vervanging van dit spoor stond gepland voor dit najaar. Een deel van dat werk is de afgelopen dagen uitgevoerd. De rest volgt later dit jaar. Herstelwerk in de tunnel was moeilijk door de krappe ruimte en de strenge veiligheidsvoorwaarden om er te mogen werken. Eerder herstel was niet mogelijk. Ook omdat de benodigde mensen en apparatuur nog niet voorhanden zijn.

Onderzoek

ProRail stelt een onderzoek in naar de problemen die vorige week naar voren kwamen na inspectie in de Rotterdamse Willemsspoortunnel. Centrale vraag is hoe het heeft kunnen gebeuren dat een van de vier sporen onmiddellijk buiten gebruik moest worden genomen.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers