Spoorlopers aangepakt tussen Tilburg, Breda en Roosendaal

Al zestien spoorlopers zijn in de afgelopen tien dagen op de bon geslingerd door onze Buitengewoon Opsporingambtenaren (BOA's) langs het spoor tussen Tilburg, Breda en Roosendaal. De BOA's surveilleren hier zeer intensief sinds machinisten dagelijks mensen waarnemen die langs het spoor lopen. Dit is levensgevaarlijk en hindert het treinverkeer. Op spoorlopen staat dan ook een boete van 130 euro.
Illustratie poster spoorloperscampagne 2014

Spoorlopen veroorzaakt grote vertraging

Machinisten schrikken enorm wanneer ze iemand langs het spoor zien lopen. Bovendien zijn ze uit veiligheidsoverwegingen gedwongen stapvoets te gaan rijden. De vertraging die daardoor ontstaat is ruim 180 minuten per dag. Zo'n 25% van het totaal aantal vertragingsminuten. ProRail doet er daarom alles aan om dit terug te dringen en surveilleert dagelijks langs het spoor. Wanneer de BOA's iemand op heterdaad betrappen, zijn zij bevoegd een boete uit te schrijven van 130 euro.

Ook België in de ban van spoorlopers

Ook bij onze zuiderburen leidt spoorlopen dagelijks tot vertragingen. Tijdens intensieve controles werden hier vorige week 90 mensen beboet. Dat gebeurde in het kader van de campagne "je leven is een omweg waard'' van onze Belgische collega's van spoorwegbeheerder Infrabel. De campagne krijgt veel aandacht in de media. De boetes liegen er overigens niet om en kunnen in België oplopen tot maar liefst 1200 euro.

Gepubliceerd op