Treinverkeer stil na stenen op het spoor

Het zal je maar gebeuren: je rijdt met je auto op de weg en plotseling ligt er een berg stenen. Misschien kan je met je auto dan nog uitwijken. Maar als machinist van een trein wordt het een heel ander verhaal. Helemaal als je het niet ziet aankomen.
Uitzicht vanuit de cabine
Uitzicht vanuit de cabine

Helaas is dit precies wat gisteravond een machinist overkwam in de buurt van Etten-Leur. Rond 21:55 voelde hij plotseling een flinke klap. De machinist schrikt behoorlijk en zet de trein zo snel mogelijk stil om te kijken wat hij precies heeft geraakt. Het blijkt te gaan om een berg stenen.

Levensgevaarlijk

ProRail en de politie gaan ervan uit dat de stenen door vandalen op het spoor zijn gelegd. Dat lijkt misschien onschuldig vandalisme, maar kan zeer ernstige gevolgen hebben. Het opzettelijk in gevaar brengen van het treinverkeer is een ernstig misdrijf dat niet wordt afgedaan met een transactie, maar daarom wordt voorgelegd aan de officier van justitie. De politie heeft ter plaatse een opsporingsonderzoek gedaan en zoekt de zaak nu verder uit.

Gemiddeld drie uur vertraging

Het treinverkeer lag gisteravond ruim een uur stil. Dagelijks veroorzaken mensen die zich zonder toestemming langs het spoor begeven, gemiddeld drie uur vertraging. Dit kan gaan om wandelaars die hun hond uitlaten of zoals in dit geval om vandalisme. Om dit tegen te gaan plaatst ProRail overal in het land hekwerken, vinden er surveillances plaats en staan er mobiele camera’s langs het spoor. Wie zich te dicht in de buurt van het spoor begeeft, riskeert sowieso een boete van 140 euro voor spoorlopen.

Gepubliceerd op