Tweede helft vernieuwing Utrecht begonnen

Terugblik op weekendwerk

Zo ingrijpend als de vernieuwingswerken afgelopen jaren op station Utrecht Centraal zijn geweest voor reizigers, zo geruisloos bereikten we voor hen dit weekend een belangrijke mijlpaal. De perrons en de bijbehorende sporen 1, 2 en 3 zijn klaar. Reizigers hebben nu meer gemak en comfort op dat deel van het station. De vernieuwing van het station is daarmee ruim over de helft gekomen.
Er wordt nu verder gebouwd aan stationsplein Oost bij perron 1
Er wordt nu verder gebouwd aan stationsplein Oost bij perron 1

Mijlpalen

Sinds 2011 vernieuwen ProRail, NS en gemeente Utrecht het station, de sporen en omgeving van Utrecht Centraal. Inmiddels is een deel van de nieuwe centrale hal opgeleverd en kreeg een deel van de perrons nieuwe perronoverkappingen. En nu zijn dus ook de perrons die het dichtstbij het centrum van Utrecht liggen, in breedte verdubbeld en zijn de 'buurtsporen' verplaatst. Er wordt nu verder gewerkt aan het stationsplein boven die perrons. Stap voor stap verandert Utrecht Centraal zo weer van een station in verbouwing naar een station met meer comfort en ruimte dan voorheen.

Hinder

Planning is het vernieuwde station in 2016 op te leveren. Reizigers moeten in het hele stationsgebied dus nog wel rekening houden met hinder tot die tijd. De bouw is zo georganiseerd dat er eerst nieuwe onderdelen worden gebouwd en daarna worden oude onderdelen verwijderd, zoals ook te zien is in deze animatie. Tegelijkertijd wordt ook het spoor zelf ingrijpend vernieuwd en slimmer ingericht. Zo zijn we voorbereid op de groei. In 2030 worden er 100 miljoen reizigers per jaar verwacht.

Weekendwerk elders

Er werd dit weekend in Bunnik gewerkt aan een nieuwe autotunnel, liggers geplaatst voor een viaduct in Roosendaal, sporen vernieuwd tussen Meppel en Zwolle en nieuwe wissels geplaatst in Hilversum, om maar wat voorbeelden te namen. Bij Oudenbosch werd gewerkt aan een onderdoorgang onder het spoor. Door een technische tegenvaller hebben reizigers van een spitstrein tussen Lage Zwaluwe en Roosendaal daar vanochtend onverwacht hinder van gehad. Dit was om 6.30 uur verholpen. 

 

Gepubliceerd op