Tweede Kamer plant buitendienststelling op het spoor

Dat deden ze als onderdeel van een werkbezoek dat een deel van de vaste Kamercommissie spoor afgelopen vrijdag aan de spoorsector aflegde. ProRail ontwikkelde samen met de TU Delft een 'serious game'. De Kamerleden kregen ieder een andere rol. De één vertegenwoordigde het regionale reizigersvervoer, anderen kregen de rol van goederenvervoer en NS toebedeeld. Weer andere leden kropen in de rol van spooraannemer en capaciteitsverdeler ProRail. Samen namen zij stap voor stap beslissingen rondom het afsluiten van delen van het spoor en station voor vernieuwingen.

Flinke puzzel

Er zijn veel belangen op het spoor. Dat was de Kamerleden natuurlijk al bekend, maar om de puzzel zelf in een simulatie te maken, legde de dilemma's op een speelse manier bloot. De fictieve aannemer wilde bijvoorbeeld niet 's nachts werken, maar overdag sporen buiten gebruik nemen, Dat is voor reizigersvervoerder weer niet zo handig. Goederenvervoerders rijden juist weer het liefst in de nacht. Uiteindelijk kwam de beste oplossing tot stand na samenwerking met elkaar en het delen van de verschillende dilemma's. Benieuwd hoe we in het echt tijdelijke spoorafsluitingen plannen voor werkzaamheden en welke partijen daarbij betrokken zijn? Bekijk dan deze infographic (pdf).

ProRail Vernieuwt

ProRail vernieuwt op grote schaal spoor en stations. Weten waar we aan het werk zijn, waarbij er minder of geen treinverkeer mogelijk is? Kijk dan op deze kaart.

Bezoek Kamerleden

Behalve een actieve inkijk in het proces van buitendienststellingen, brachten de Kamerleden ook een bezoek aan de Koninklijke wachtkamer op Amsterdam Centraal en reden zij mee op een goederentrein van vervoerder DB Schenker. De dag werd afgesloten met een rondleiding op de bouwplaats van Amsterdam Centraal, waar een nieuwe onderdoorgang met winkels wordt gebouwd. Dat maakte indruk op het gezelschap: terwijl het treinverkeer op Amsterdam Centraal gewoon doorgaat, wordt er onder de sporen druk geheid en gegraven.
 

Gepubliceerd op