We varen wel met scheepshuid station Arnhem

Als een verankerd schip op een golvende zee, ligt de stationshal van station Arnhem nu vast in het glooiende landschap van de Gelderse hoofdstad. Vandaag is de laatste staalsectie geplaatst van de scheepshuid waarmee dit bijzondere gebouw wordt omgeven. 150 stalen dubbel gekromde puzzelstukjes die aan elkaar gelast zijn in de afgelopen maanden. Op naar de volgende stap: het plaatsen van glas en betonpanelen.

Scheepshuid

Met het vervolmaken van de scheepshuid, het stalen frame van de nieuwe stationshal, komen we weer een stap dichterbij het uiteindelijk plaatje zoals de architecten van UNStudio het ooit hebben bedacht. Station Arnhem bestaat nu uit een nieuwe reizigerstunnel, die samen met een nieuwe passerelle en perrons in 2011 werd opgeleverd. Momenteel bouwen we er ook een nieuwe stationshal. Waarna het geheel echt als OV-Terminal gebruikt kan gaan worden met comfortabele overstapmogelijkheden.

150 staalsecties

ProRail, gemeente Arnhem en NS hebben de bouwcombinatie Ballast Nedam/BAM opdracht gegeven de stationshal te bouwen. Vanwege het complexe ontwerp en materiaalgebruik, kozen zij ervoor gebruik te maken van scheepsbouwtechniek. De nieuwe stationshal wordt uitgevoerd door een combinatie van beton, staal en glas. De deels stalen huid van het gebouw, dat vooral rondingen kent en geen hoeken, is er niet voor de sier, maar draagt ook in belangrijke mate bij aan de totale stevigheid van het gebouw. Bij schepen geldt hetzelfde.

Volgende stap

De laatste van de 150 staalsecties werd geplaatst in het dak van de stationshal. Verwachting is dat eind volgende maand gestart wordt met verwijderen van de steigers, waarna de omvang pas echt zichtbaar wordt. Het dak en het station zijn daarmee allesbehalve af. Zo wordt er nog een grote glazen doorkijk geplaatst boven een van de kenmerkende gekromde pilaren: de fronttwist. Ook krijgt het dak meerdere isolatielagen en afwerking met betonpanelen. Verwachting is dat de OV-Terminal eind 2015 in gebruik kan worden genomen.

Gepubliceerd op