Who ya gonna call?

ProRail incidentenregie!

De pieper gaat. Categorie 3.2 treinincidentscenario: trein botst met auto. Bij onze incidentenregie komt dan meteen een team in actie om vanuit een van onze vijf uitrukposten op pad te gaan. In Zwolle hebben we daarvoor nu een oude brandweerkazerne omgebouwd. Niet zo gek, want vaak werken we met de brandweer en andere hulpverleningsdiensten samen. Zaak dus om zo snel mogelijk ter plaatse te zijn.

Nieuwe uitrukpost ProRail Incidentenregie Zwolle

Klussen

De oude brandweerkazerne stond ruim een jaar leeg, maar alle voorzieningen zoals persluchtleidingen en een grote garage waren nog allemaal aanwezig. Voor de voertuigen en speciale apparatuur die de ongevallenbestrijding van ProRail gebruikt wel zo handig. Van binnen is het pand opgeknapt en voorzien van nieuwe communicatievoorzieningen, zodat sinds deze week de nieuwe uitrukpost een feit is.

Uitvalswegen

De vorige locatie vlak bij het spoor in Zwolle was te klein geworden door het samenvoegen van enkele teams. Bovendien kon er niet geoefend worden. Maar misschien nog wel de belangrijkste reden voor verhuizing: het duurde relatief lang om op de snelweg te komen. Aangezien vanuit Zwolle de uitrukpost voor Gelderland, Overijssel, Drenthe, Groningen en Friesland wordt bediend, is de oude brandweerkazerne vlakbij de snelweg een betere locatie.

Incidentbestrijders

ProRail Incidentenregie bestaat uit een team voor ongevallenbestrijding en Algemeen Leiders, ook wel Officier van Dienst Rail (OVD-R) genoemd. De ongevallenbestrijders helpen ter plaatse vervoerders en hulpverleningsdiensten met hun specifieke kennis van het spoor en treinen. Ze zagen bomen om, knippen aangereden auto's open indien nodig, slepen treinen weg, assisteren bij incidenten met gevaarlijke stoffen of helpen bij evacuatie van reizigers. De OVD-R is als spin in het web bezig met de coördinatie van een incident. Hoe beter zij hun werk kunnen doen, hoe veiliger een incident verloopt en hoe sneller het treinverkeer weer op gang komt.

Gepubliceerd op

Gerelateerde onderwerpen