Neem een kijkje in een wintercontainer

Met het aanbreken van december lijkt de winter nu ook echt te beginnen. Voor het spoor is dit altijd een spannende periode. We bereiden ons zo goed mogelijk voor en nemen verschillende maatregelen om de winter zo goed als mogelijk baas te blijven.
Weersverwachting van ons weerbureau voor de komende dagen

Winterunits

Zo zijn op verschillende locaties wintercontainers geplaatst. De zogenaamde 'winterunits'. Rond Utrecht heb je ze misschien al wel zien staan. In deze containers zitten bij sneeuw en/of strenge vorst 24 uur per dag spoorwerkers om het spoor wanneer nodig, ijs en sneeuwvrij te maken. Ook is daar extra reservemateriaal voor handen. Neem een kijkje in één van de containers!


Aangepaste dienstregeling

We weten alleen ook dat ondanks alle maatregelen de kans op verstoringen in de winter groter is. Daarom passen NS en ProRail dan ook dit jaar de dienstregeling aan als de weersomstandigheden (sneeuw en/of strenge vorst) daar om vragen. Als de dienstregeling wordt aangepast, worden reizigers altijd een dag van te voren geïnformeerd.

Meer ruimte

Met een aangepaste dienstregeling is er meer ruimte om eventuele verstoringen als gevolg van het weer op te vangen. Zo kunnen storingen zich minder snel uitbreiden over ons drukke spoor. Bij een aangepaste dienstregeling rijden er minder treinen. Op bepaalde trajecten rijden halfuurdiensten in plaats van kwartierdiensten. 

Maatregelen

Daarnaast staan op de drukke spoorknooppunten wegsleeplocs klaar. Ook komen deze winter anti-icing installaties in actie waarmee treinen kunnen worden behandeld om te voorkomen dat ijs van treinen in wissels valt.

Spoor blijft kwetsbaar

Ondanks alle inspanningen kan het winterse weer nog steeds storingen veroorzaken waar reizigers hinder van ondervinden. Het spoor blijft kwetsbaar op dit soort dagen, ook bij een aangepaste dienstregeling.

Gepubliceerd op