Zuid-Limburg in één klap drie onbewaakte overwegen kwijt

In Zuid-Limburg heffen we vandaag maar liefst drie onbewaakte overwegen op. Een serieus grote stap in de verbetering van de veiligheid op het spoor.

Opheffen drie NABO's 

Een team van ProRail zoekt constant naar mogelijkheden om Niet Actief Beveiligde Overwegen (NABO’s) zo snel mogelijk te kunnen afsluiten. Nog niet eerder lukte het hen om op één dag drie overwegen tegelijkertijd op te doeken. In Schin op Geul heffen we samen met de gemeente Valkenburg aan de Geul en de provincie Limburg twee onbewaakte overwegen op door de heropening van een oude spoortunnel. Deze is in opdracht van ProRail helemaal opgeknapt. En in Geleen sluiten we in goed overleg met de gemeente en steun van de provincie de onbewaakte overweg Lintjesweg af. Dat doen we met hekken.Niet meer van deze tijd 

Onbeveiligde overwegen zijn niet meer van deze tijd en levensgevaarlijk! Nog regelmatig schrikken machinisten zich een hoedje als er weer eens iemand vlak voor hun neus oversteekt. Remmen heeft geen zin meer en uitwijken gaat niet met soms dodelijke ongelukken tot gevolg. Ondanks de grote risico’s stuit het sluiten van overwegen soms op verzet in de omgeving. Samen met het ministerie, gemeenten en provincies zoeken we daarom naar goede alternatieven. Dat levert soms verrassende vondsten op zoals de heropening van het dichtgemetselde tunneltje aan de Graafstraat in Schin op Geul. En in Geleen gaan we in 2020/2021 samen met de gemeente een nieuwe onderdoorgang realiseren. 

Afsluiting van de Lintjesweg in Geleen

Opening tunnel

Speciaal voor de afsluiting van de NABO’s en de opening van de tunnel reisde Pier Eringa vandaag af naar Zuid-Limburg. De scheidend CEO van ProRail maakte zich de afgelopen jaren hard voor de sluiting van alle NABO’s in Nederland. Daar loopt inmiddels een programma voor in samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Maar ook andere partijen zijn betrokken zoals in dit geval de provincie Limburg die de afsluiting van NABO’s volledig ondersteunt. Pier (her)opende de tunnel samen met wethouder Carlo Vankan van de gemeente Valkenburg aan de Geul, machinist Jac Schouren van Arriva, regiodirecteur Wendy de Wild van ProRail en Ankie van Dijk directeur Wandelnet.

Gepubliceerd op