Laat je niet misleiden...

Tingelingelinggggg….Zoefffff! De trein snelt voorbij en jij staat veilig achter de slagbomen. Gelukkig maar. Maar wist je dat er nog steeds jongeren sterven door spoorongelukken? Omdat ze denken sneller te zijn dan de trein. Of ‘m niet horen – omdat ze druk zijn met hun smartphone. Laat je niet misleiden…. vooral niet rond het spoor.

40%  gevaarlijker

‘Laat je niet misleiden…. vooral niet rond het spoor’. Zo heet de campagne waarin ProRail jongeren waarschuwt voor de risico’s van het spoor. Want nog steeds overlijden jongeren bij spoorongelukken. Een belangrijke oorzaak is dat jongeren snel afgeleid zijn, blijkt uit onderzoek. Driekwart belt of luistert muziek op de fiets. Daardoor zijn ze te weinig bezig met wat er om hen heen gebeurt. Iets wat de kans op een ongeluk met  40% verhoogt…

Extra risico

Jongeren laten zich ook sneller misleiden. Schatten een situatie niet goed in. Zo gaat een aanstormende trein vaak sneller dan je denkt. Komt er tóch nog een trein van de andere kant aan. Jongeren nemen ook extra risico bij het oversteken van een spoorwegovergang, en negeren bellen en bomen. Vaak met fatale gevolgen. Kortom: laat je niet misleiden, is de boodschap van deze campagne. Niet door de trein, niet door je smartphone en niet door jezelf!

Dennis Storm

Gezicht van de campagne is Dennis Storm, bekend van de jongerenprogramma’s Proefkonijnen en Try before you die. Op het Liemerscollege in Zevenaar geeft Dennis een gastles. Leerlingen laten in een spannend parcours ‘concentratie & behendigheid’ zien hoe makkelijk je misleid kan worden, en hoe gevaarlijk dat kan zijn. 

Bij de campagne horen ook radiospotjes en filmpjes op YouTube en Dumpert.  Bovendien krijgen alle middelbare scholen een compleet magazine uit ons vernieuwde PazzUp-lesprogramma. Tijdens de campagne is er extra controle bij overwegen waar veel scholieren langsrijden.

Pazzup

Hoe slim ben jij bij het spoor? Check het op www.pazzup.nl/vo met de game en de quiz over het spoor. Of kijk de spectaculaire graphic novel ‘Oproep Gemist’!

Wil jij testen of je te misleiden bent?

Misleiding: de leukste video's

Tijdens het sms-en:

 

Tijdens het autorijden:

 

Test je eigen alertheid met deze basketballers:

 

Of met de kaartentruc:

Radiospot van de campagne