Kunstwerk én spoorviaduct Schiedam onthuld

ProRail, de gemeente Schiedam én een kunstenaar hebben samen het spoorviaduct bij station Schiedam opgeknapt. De kunstenaar heeft aan de binnenkant van het viaduct een kleurrijke tekening met historische waarde aangebracht. De gemeente is eigenaar van de viaducten en ProRail was in de samenwerking verantwoordelijk voor het onderhoud. Afgelopen vrijdag is dit staaltje samenwerking feestelijk geopend.
Viaduct Schiedam feestelijk geopend
Viaduct Schiedam feestelijk geopend

Tekening met historische waarde

In het ontwerp van het kunstwerk is gebruik gemaakt van een historische kaart uit 1610 die vervaardigd is door Floris Balthasars van Berckenrode. Het is een museumstuk van het Nationaal Archief. De kaart, een met de hand ingekleurde kopergravure, is fraai van kleur en maakt in het Oud Nederlands vermelding van de wijken die nu nog steeds bestaan.

Met 1000 graden celsius ingebrand

Het kunstwerk in het viaduct bestaat uit 8.000 tegels. Op iedere tegel is een deeltje van de afbeelding ingebrand met een temperatuur van 1000 graden celcius. Vervolgens zijn de tegels op de beton­constructie van het spoorwegviaduct aangebracht.

Spoorveiligheid

Het is onze ambitie het spoor nog betrouwbaarder te maken. Daar zijn we dag in dag uit mee bezig. Veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid staan hierbij voorop, ook bij spoorviaducten. Gemeenten, als eigenaren van viaducten, hebben hier belang bij. Mensen voelen zich veiliger en prettiger in een opgeknapt viaduct. We zijn nooit klaar met deze verbeteringen, we blijven altijd verbeteren.
 
Op de foto van links naar rechts: Regiodirecteur van ProRail Janneke Boutkam, Kunstenaar Brigitte Bot en Burgemeester van Schiedam Cor Lamers.

Gepubliceerd op