Nieuwe treinbeveiliging Maaslijn bijna gereed

In de meivakantie leggen we de laatste hand aan de nieuwe treinbeveiliging op de noordelijke Maaslijn tussen Venlo en Nijmegen. Na een uitgebreid testprogramma wordt de nieuwe beveiliging geactiveerd. Gedurende de werkzaamheden vanaf vrijdag 26 april tm zondag 5 mei is het treinverkeer op delen van het traject gestremd. Arriva zet dan bussen in.
Archiefbeeld van plaatsing nieuwe seinpaal elders in Nederland
Archiefbeeld van plaatsing nieuwe seinpaal elders in Nederland

Treinbeveiliging is één van de belangrijkste onderdelen van het spoor. Het zorgt ervoor dat treinen veilig van A naar B kunnen rijden. De beveiliging detecteert treinen en zorgt dat seinen, wissels en overwegen steeds in de juiste oftewel veilige stand staan.

Alles vernieuwd

In het voorjaar van 2018 zijn ProRail, aannemer Dura Vermeer en design & consultancybureau Arcadis gestart met de vernieuwing van de beveiliging tussen Nijmegen en Blerick. Een zeer complex en omvangrijk project waarbij alles is vernieuwd. Denk aan seinpalen, honderden kilometers aan kabels en leidingen en technische ruimtes langs het spoor.

Testen is cruciaal

Vanaf vrijdag 26 april tot en met 5 mei wordt er non-stop gewerkt om de nieuwe beveiliging in dienst te stellen. Een cruciaal onderdeel hiervan is een zeer gedegen testprogramma. Pas als we zeker weten dat de nieuwe beveiliging treinen veilig van A naar B leidt, gaat de knop om. Omdat het om een nieuw systeem gaat, weten we uit ervaring dat er de eerste dagen een kans bestaat op extra storingen. Dit is slechts tijdelijk en samen met de aannemer zijn we hier alert op.

Elektronische variant

De nieuwe beveiliging is een moderne variant van het traditionele systeem. Een groot voordeel is dat het systeem kan worden uitgelezen met een computer zodat monteurs sneller een diagnose kunnen stellen om eventuele storingen te verhelpen. Vooruitlopend op de opwaardering van de Maaslijn draagt de nieuwe beveiliging zo bij aan een betrouwbare infrastructuur.

Geen treinen maar bussen 

De werkzaamheden hebben grote impact op het treinverkeer. Op de verschillende trajectdelen rijden gedurende verschillende dagen geen treinen. Arriva zet dan bussen in.

- Vrijdag 26, zaterdag 27 en zondag 28 april: geen treinen tussen Nijmegen – Boxmeer v.v.
- Maandag 29 en dinsdag 30 april: geen treinen tussen Nijmegen – Venlo v.v.
- Woensdag 1 mei t/m zondag 5 mei: geen treinen tussen Boxmeer -  Venlo v.v.

ProRail adviseert reizigers voor vertrek de site van Arriva te raadplegen voor het beste reisadvies.

 

Gepubliceerd op