Ondertussen in Rotterdam…

‘Het heeft jaren geduurd, maar je zag het iedere dag mooier worden.’ ‘Ik zie het station als de Erasmusbrug, dit is ook één van de mooie plekken in Rotterdam.’

Ondertussen in Rotterdam

We zijn samen met NS en de gemeente Rotterdam nog hard aan het werk aan het nieuwe station Rotterdam Centraal. Er is al ontzettend veel gedaan. We vroegen reizigers daarom wat ze van het resultaat tot nu toe vonden. Daarnaast geeft onze woordvoerder in Rotterdam, Huub Veeneman, een kleine rondleiding over het station.

Het station

We zijn in 2007 samen met de gemeente en NS begonnen met de afbraak van het oude station en kort daarna met de opbouw van het nieuwe station. Door deze intensieve samenwerking wordt Rotterdam Centraal een vervoersknooppunt van regionale en internationale betekenis. Er komen nu al zo’n 110.000 reizigers per dag op het station, wat vergelijkbaar is met het aantal reizigers op Schiphol. De nieuwe reizigerstunnel is intussen geopend. In deze traverse, die 5 keer breder is dan de oude tunnel, zitten diverse winkels waar reizigers hun inkopen kunnen doen. Deze hal geeft een perfect voorproefje van hoe het hele station gaat worden: groot, ruimtelijk, licht en duurzaam.

Duurzame innovaties

Op het dak van het station wordt zonne-energie opgewekt. Deze energie wordt gebruikt voor het laten draaien van de roltrappen, de verlichting en de liften op het station. De opbrengst van de zonnepanelen is vergelijkbaar met het energiegebruik van 100 huishoudens per jaar. Daarnaast worden ook andere duurzame innovaties toegepast als warmte-koudeopslag (WKO) en spiegels in het plafond van de stationshal om extra daglicht binnen te krijgen. Zo maken we het station zo duurzaam mogelijk.

Gepubliceerd op