OV-waakhond Rikus Spithorst: ‘Zoveel hart voor de zaak’

Rikus Spithorst is voorzitter van Maatschappij voor Beter OV. Hij zet zich in voor het verbeteren van het openbaar vervoer in Nederland en komt op voor de belangen van de reiziger. Voorafgaand aan de presentatie van ons jaarverslag vorige week vroegen we hem naar zijn ideeën en ervaringen met ProRail.
Weekendwerk aan het spoor
Weekendwerk aan het spoor

“Toegankelijk en openhartig, dat is ProRail. Het bedrijf zet de luiken open en daar is moed voor nodig. Openlijk trots zijn op prestaties gaat gepaard met eerlijkheid over wat er beter kan. Dapper van ProRail. Als Mr. Reiziger stel ik hoge eisen, op strenge toon.

Natuurlijk komen storingen voor. Dingen gaan stuk, ook op het spoor. Wat mij zorgen baart, is dat de oorzaak van een klein deel van die verstoringen onbekend is. Goed om te merken dat ProRail die zorgen deelt en de onderste steen boven haalt. Voor mij en de managers in de Inktpot geldt: het is makkelijk van een afstand te vertellen dat het beter moet. Terwijl monteurs het klokje rond hun stinkende best doen om, vaak in het holst van de nacht, problemen op het spoor op te lossen.

Directieleden van ProRail bleken niet te beroerd om hun werkschoenen en veiligheidsjas aan te trekken en samen met mij een kijkje te nemen bij de nachtelijke werkzaamheden aan de Schipholtunnel. Een letterlijk hoogtepunt: ik stond op het platform waarmee de vaklieden de bovenleiding inspecteren. De monteur die ons ontving was piepjong, een knulletje nog. Maar zo veel hart voor de zaak! Zijn betrokkenheid en trots waren indrukwekkend. Daar hebben we wat aan, in de toekomst.

Het is mijn vurige wens dat ProRail en álle spooraannemers dit jaar de strijdbijl begraven over aanbestedingen. De rechter heeft gesproken: basta. Alleen samen kunnen we het spoor zo betrouwbaar en beschikbaar mogelijk maken, voor reizigers en vervoerders.”

Rikus Spithorst

Voorzitter Maatschappij voor beter OV

Gepubliceerd op