ProRail test nieuw type geluidsscherm in Susteren

Nieuws

7 december 2017

Op een braakliggend terrein in Susteren test ProRail de komende maanden samen met het bedrijf 4Silence een geluidsscherm van slechts 1,5 meter hoog. De proefopstelling moet uitwijzen of dit scherm het geluid net zo goed tegenhoudt als schermen die veel hoger zijn.

Bekijk: Nieuw type geluidsscherm in Susteren

De test vindt plaats op een terrein in Susteren waar vroeger een emplacement lag. Op deze locatie zijn in het verleden al vaker nieuwe ontwikkelingen getest op het gebied van geluid. De plek is hiervoor zeer geschikt omdat het een afgesloten terrein betreft met weinig invloeden van buitenaf. 

Een NS trein passeert het nieuwe geluidsscherm in Susteren
Een NS trein passeert het nieuwe geluidsscherm in Susteren

Geluidsdiffractor

Het nieuwe geluidsscherm is een zogeheten geluidsdiffractor. Op een betonnen constructie ligt een metalen bak met gleuven van verschillende dieptes. Deze gleuven buigen de geluidsgolven af naar boven. Dit werkt dus anders dan een geluidswal of geluidsscherm die geluidsgolven alleen maar tegenhouden en daarom flink de hoogte ingaan.

Een goederentrein passeert het nieuwe geluidsscherm in Susteren
Een goederentrein passeert het nieuwe geluidsscherm in Susteren

Belang van innovatie 

ProRail is altijd op zoek naar innovatieve oplossingen, zeker waar het ’t tegengaan van geluid betreft. Hoewel veel mensen hinder ondervinden van het geluid van voorbijrazende treinen, zit niet iedereen te wachten op hoge schermen die het uitzicht behoorlijk kunnen verpesten. Een lager geluidsscherm lijkt daarom de ideale oplossing; de impact op de omgeving is veel minder groot, terwijl mensen net zo goed worden beschermd tegen geluidsoverlast. Of dit echt zo werkt, wordt in Susteren de komende tijd uitgebreid getest. 

Het nieuwe geluidsscherm in Susteren
Het nieuwe geluidsscherm in Susteren

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers