ProRail wil wachttijd bij 125 overwegen verkorten

“Dit duurt te lang, ik rij gewoon even tussen de overwegbomen door.” We begrijpen dat wachten voor spoorbomen niet altijd leuk is, maar het is wel van levensbelang! Wachten bij overwegen moet nu eenmaal, maar we bekijken nu ook of we de wachttijd kunnen verkorten. De komende periode trekken we een miljoen euro uit om voor ongeveer 125 overwegen de dichtligtijden te onderzoeken en waar mogelijk aan te passen.
Overweg
Overweg

Aantal dodelijke ongevallen stijgt

Het aantal ongevallen op overwegen is gedaald van 42 aanrijdingen in 2011 naar 38 aanrijdingen in 2012. De gevolgen van de aanrijdingen waren wel een stuk heftiger dan in 2011. Het aantal dodelijke ongevallen stond vorig jaar namelijk op 14 ten opzichte van 9 in 2011. In 2013 staat de teller nu al op 5 ongevallen met dodelijke afloop.

Tijdwinst

Na een succesvolle pilot zijn de dichtligtijden van reeds twaalf overwegen verkort. Sommigen zelfs met meer dan een minuut tijdwinst. Daarom zijn we nu een project gestart om de wachttijd bij nog meer overwegen zo kort mogelijk te maken door bijvoorbeeld seinen anders te plaatsen, door kleine aanpassingen te maken in de dienstregeling of door in overleg met de vervoerder snellere vertrektijden van treinen in te voeren.  Per overweg is dat maatwerk. Eind dit jaar moet er een plan van aanpak liggen.
 


 

Gepubliceerd op