Schaatsers: succes met de wissels!

Nieuws

14 februari 2018

ProRail volgt onze Olympische schaatsers op de voet. Wissels zijn voor de schaatsers van essentieel belang. We weten allemaal nog hoe het in 2010 afliep met Sven Kramer na een verkeerde wissel. Ook voor ons zijn goede wissels belangrijk, daarom meten wij continue de kwaliteit van onze wissels. Hiervoor gaan we nu lasertechniek gebruiken, die in speciale meettreinen wordt ingebouwd. Zo zorgen we ervoor dat treinen altijd goed wisselen. We wensen de schaatsers ook probleemloze wissels toe en veel succes bij de resterende afstanden!

Met lasers meten

De nieuwe meettreinen zijn voorzien van laserscanners die de kwaliteit en de ligging van wissel op millimeterniveau in kaart brengen. Aan de hand van deze metingen bepalen specialisten of het wissel nog voldoet aan de normen en onderhoud nodig heeft. Nu wordt de kwaliteit van een wissel nog handmatig gemeten. Hiervoor moet het spoor buiten dienst worden genomen. Voor het rijden met de nieuwe meettreinen is dat niet meer nodig.

Vooraf getest

In 2015 is ProRail gestart met een proef om de kwaliteit van de wissels te meten vanuit een trein met lasercamera’s. Die techniek is inmiddels klaar voor gebruik. In opdracht van ProRail voeren Eurailscout en Volkerrail Inspectation deze lasermetingen uit. Vanaf nu worden ongeveer 5000 wissels twee keer per jaar met de lasertechniek vanuit de nieuwe meettreinen gemeten.

Inzet meettreinen

Uiteindelijk zorgen de meettreinen ervoor dat er steeds minder handmatig gemeten hoeft te worden. Dat maakt het werken aan en rond het spoor nog veiliger. 

Instagram

Meer weten? Via instagram.com/werkenbijprorail laat ProRail-collega Bart Leistra de komende dagen zien wat er allemaal bij komt kijken om wissels te meten. Hij gaat mee met een meettrein, met de hand wissels meten en laat zien hoe de meetresultaten gebruikt worden om het spoor in goede conditie te houden.

 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers