Drie minuten stil

Aanstaande zaterdag 20 april, om 22.30 uur, ligt het openbaar vervoer drie minuten stil. Het is een signaal: geweld in trein, bus, tram en metro moet stoppen. ProRail ondersteunt dit protest.

Lees meer

Video: Wat is wissels krukken?

Nieuws

22 oktober 2019

Spoorwissels zorgen ervoor dat treinen van spoor en richting veranderen. De mechanisch beweegbare delen moeten foutloos werken en volledig in de juiste positie liggen. Is dat niet zo, dan is er een wisselstoring. De trein mag dan niet door het wissel rijden. Soms komt dit door een storing of defect in de techniek, maar het kan ook voorkomen dat een obstakel de beweegbare delen van het wissel blokkeert. Dit is op te lossen door een wissel te 'krukken'. Wat dat eigenlijk is, zie je in de video.

Bekijk: Wat is wissels krukken? FAQ

Zo snel mogelijk krukken

Bij een wisselstoring gaan er zo snel mogelijk monteurs naartoe om de storing te verhelpen. Ook onze Incidentenbestrijders kunnen erheen gaan. Soms zijn zij er zelfs sneller dan een reparatieploeg. Daarom loopt bij ProRail in Noord-Oost Nederland een proef met het opleiden en inzetten van Incidentenbestrijders voor het krukken van wissels. Want hoe sneller een wissel functioneert, hoe sneller de treinen weer ongestoord kunnen doorrijden.
 

Welke wissels?

Niet alle wissels worden tijdens de proef gekrukt door ProRail Incidentenbestrijding. De complexe wissels, ook wel hogesnelheidswissels genoemd, worden niet gekrukt en dat geldt ook voor sommige wissels op de grotere opstelterreinen voor treinen. Als Incidentenbestrijding een wissel heeft gekrukt komt er altijd nog iemand om het te inspecteren. De proef loopt tot 1 juli 2020. Als de resultaten positief zijn, overweegt ProRail om Incidentenbestrijding in meerdere regio's in te zetten bij wisselstoringen

 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers