Zootels: vakantieadres voor dieren langs het spoor

Met 7.000 kilometer spoor in Nederland hebben we ook zeker zoveel kilometers aan spoorbermen waarin allerlei flora en fauna leven. Met kleine innovaties willen we een betere, maar zeker ook veiligere leefomgeving voor dieren creëren. Zo vond Taas van Herpen het Zootel uit: een accommodatie voor bijen, reptielen en vleermuizen.

Zootel

Wat is een Zootel?

Naast het ecoduct Op Hees stond een oud wachtershuisje. Om dit huisje niet ongebruikt te laten en tegelijkertijd iets voor de natuur te doen is het idee voor een Zootel ontstaan. In het wachtershuisje zijn bamboestokken gelegd waarin bijen, wespen en hommels nestjes kunnen bouwen. In de zon kunnen reptielen lekker liggen opwarmen op de warme stenen die voor het huisje liggen en als het vriest kunnen ze eronder kruipen. Op de schaduwrijke en vochtige plekjes kunnen vleermuizen goed voor hun jongen zorgen.

Andere initiatieven in de natuur

Naast het Zootel bieden we dieren ook op andere manieren onderdak. Zo hebben we voor egels op veilige afstand van het spoor egelsuites, voor bijen speciale bijenhotels en voor alle kleinere dieren muurtjes voor extra schuilgelegenheid. Daarnaast helpen we de kleinere dieren ook bij het passeren van de sporen, door tunnels en ecoducten onder en over de sporen aan te leggen.

Gepubliceerd op