Wat wij doen : Bodemonderzoek

ProRail heeft als spoorbeheerder de verantwoordelijkheid om zorgvuldig om te gaan met archeologische resten in de bodem. Voordat wij ergens bouwen, onderzoeken we of er waardevolle voorwerpen in de grond zitten.

Onderzoek

ProRail graaft niet op elke projectlocatie. “Dat doen we alleen als we een sterk vermoeden hebben dat er op die plek iets waardevols ligt”, vertelt Suzanne van der A, archeoloog bij ProRail. “Dat vermoeden is gebaseerd op archief- en literatuuronderzoek. Is het waarschijnlijk dat er archeologische voorwerpen in de grond zitten? Dan toetsen we dat door middel van handboringen in het veld."

  • Archeologen aan het werk
  • Archeologen aan het werk
  • Archeologen aan het werk
  • Archeologen aan het werk

Proefsleuven

Met een grote graafmachine graven we de proefsleuven. Een ervaren archeoloog begeleidt dit proces. Het graven gebeurt laagsgewijs. De machinist van de graafmachine moet dus heel nauwkeurig kunnen werken.

Het doel van een proefsleuf is het opsporen, begrenzen en waarderen van vindplaatsen. Ligt er iets van waarde? Dan graven we dit op. Suzanne: “Alle relevante vondsten die we opgraven, gaan uiteindelijk naar een provinciaal depot. Maar eerst worden ze door specialisten onderzocht. Zo hopen we meer te leren over de geschiedenis van een plek.”

Archeoloog Suzanne was ook betrokken bij de totstandkoming van archeologisch wandelpark De Vork. Lees hier het interview met Suzanne.

Vliegtuigbommen en raketkoppen

Voorafgaand aan bouwprojecten brengt ProRail de risico’s van een project in kaart, zodat de spooraannemer veilig kan werken. Wij controleren de grond op asbest, bodemverontreiniging, leidingen én explosieven. We bepalen of een gebied verdacht is. Heeft er ooit een bombardement plaatsgevonden? Zijn er grondgevechten geweest, of artilleriebeschietingen? Op deze manier vonden we bij werkzaamheden in Zevenaar diverse explosieven.

Over explosieven bij Zevenaar

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers