Nieuwe tunnel voor station Den Haag Hollands Spoor

Nieuws

23 november 2017

ProRail, NS en gemeente werken aan een grote vernieuwing van station Den Haag Hollands Spoor. Het station krijgt een nieuwe reizigerstunnel, die de stadskant rechtstreeks verbindt met de Laakhaven. In het weekend van 25 en 26 november schuiven we de nieuwe tunnel onder het spoor op zijn plek.

Nieuw stationsplein en ingang

Het oudste station van Den Haag heeft al een prachtige voorkant en krijgt nu ook aan de kant van Laakhaven een volwaardige stationsentree. Met onder andere een ruim stationsplein en achthonderd vierkante meter aan winkels en horeca. De hoofdentree naar de perrons loopt nu nog dood. Door in de nacht van vrijdag op zaterdag een nieuw tunneldeel tegen de bestaande onderdoorgang aan te schuiven, kunnen voetgangers de perrons straks ook vanaf de Laakhaven gemakkelijk bereiken. De upgrade van station Den Haag HS is van belang, omdat zich de laatste jaren langs de achterzijde van het station steeds meer bedrijven en instellingen hebben gevestigd.

Nieuwe fietsenstalling

Dagelijks maken zo’n 54.000 reizigers gebruik van station Den Haag Hollands Spoor. Steeds meer mensen komen op de fiets. Voor al deze fietsen moet voldoende parkeergelegenheid zijn. Daarom verbeteren we rond het station het fietsparkeren: op het dak van de nieuwe ingang komt een stalling voor 2500 fietsen. Fietsers kunnen dan via de nieuwe tunnel direct doorsteken naar de perrons. Met de nieuwe stalling wordt het mogelijk om het Johanna Westerdijkplein, naast de nieuwe ingang, weer vrij te maken van fietsen.

Planning

ProRail, gemeente Den Haag en NS investeren samen in het stationsproject. In april 2017 zijn we begonnen met de bouw. Tot halverwege 2018 werkt aannemer Heijmans aan het doortrekken van de reizigerspassage en bouwen we de winkels en de nieuwe fietsenstalling. Daarnaast werkt de gemeente aan het verbeteren van het stationsplein aan de voorzijde. Er staan nieuwe, overdekte tramhaltes, het plein wordt opnieuw ingericht en de verbinding voor fietsers en voetgangers van de Laakhaven met het centrum wordt verbeterd. Het plein is eind januari 2018 af. De verbinding met het centrum volgt eind november volgend jaar. De inrichting van het nieuwe stationsplein aan de Laakzijde moet januari 2019 af zijn.

Informatie

Meer informatie over alle werkzaamheden rondom HS is hier te vinden.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers