Drie minuten stil

Aanstaande zaterdag 20 april, om 22.30 uur, ligt het openbaar vervoer drie minuten stil. Het is een signaal: geweld in trein, bus, tram, metro en op stations moet stoppen. ProRail steunt dit protest.

Lees meer

Pleidooi voor meer harmonisatie binnen Europa voor tarieven gebruik spoor

Nieuws

5 april 2018

Op 4 en 5 april komt de internationale spoorsector in Amsterdam bij elkaar tijdens een Europees congres over de tarieven die vervoerders moeten betalen voor het gebruik van het spoor, de zogeheten gebruiksvergoeding. Directeur Vervoer en Dienstregeling van ProRail, Wouter van Dijk, pleit tijdens de opening van dit congres voor meer harmonisatie binnen Europa

De gebruiksvergoeding is een belangrijk onderwerp in Europa. Deze conferentie, de Track Access Charges Summit 2018, is het podium waar deskundigen van onder meer spoorbeheerders, overheden en toezichthouders expertise met elkaar kunnen uitwisselen. Van Dijk pleit tijdens de opening van dit congres voor meer Europese harmonisatie. “Het moet niet zo zijn dat zodra een goederentrein over de grens gaat, deze onder een totaal ander regime valt. En elk land heeft een toezichthouder die op een andere manier de beoordeling uitvoert. Het zou goed zijn als hier meer gezamenlijke afspraken over komen.”

Harmonisatie

Van Dijk benadrukt dat, hoewel de Europese Unie met de nieuwe regels mikt op meer harmonisatie, de verschillen in de berekening tussen diverse lidstaten nog erg groot zijn. “Elk land heeft zijn eigen interpretatie om de tarieven vast te stellen. Wij doen het vrij nauwkeurig omdat wij onder meer aan het toezicht van ACM gebonden zijn”. Meer Europese samenhang in de kosten voor gebruik van het spoor is van groot belang voor met name spoorgoederenvervoerders. Hierdoor wordt een meer gelijkwaardig speelveld binnen Europa gecreëerd, wat de concurrentiepositie van deze sector ten goede komt

 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers