Ruimte voor de fiets

Niets makkelijker dan fietsen naar het station. Veel treinreizigers doen dat, en hun aantal groeit. Wij vinden het belangrijk dat reizigers hun fiets goed kwijt kunnen en gemakkelijk kunnen terugvinden. Hoe maken we op een slimme manier meer ruimte voor de fiets? ProRail, NS en gemeenten werken daarin nauw samen.

Gemak van deur tot deur

Een paar cijfers: 40% van de dagelijkse 1,2 miljoen treinreizigers komt op de fiets naar het station. En 15% gaat vanuit de trein met de fiets naar z’n eindbestemming. ProRail wil de reis van deur tot deur makkelijk maken. Dat doen we door méér fietsenstallingen te maken, en door bestaande stallingen beter te benutten.

Meer fietsplekken

Sinds 2000 hebben we op 410 stations bijna alle fietsplaatsen gemoderniseerd. Tientallen bewaakte stallingen zijn vernieuwd en uitgebreid, met bijvoorbeeld nieuwe verdiepingen. Het totaal aantal stallingsplaatsen bij stations is nu zo’n 490.000 en groeit de komende jaren, afhankelijk van beschikbare (co-)financiering, naar zo'n 600.000 in 2030. Gemeenten zijn hierbij een belangrijke samenwerkingspartij. Een station met goede fietsvoorzieningen is immers een visitekaartje.

‘Weesfietsen’ weg

Zo’n 20% van de plekken in fietsenstallingen wordt permanent bezet door ‘weesfietsen’: fietsen die niet of te laat worden opgehaald. Daarom zijn er in diverse stallingen pilots met een innovatief digitaal fietsparkeersysteem. Dat bijhoudt wanneer een fiets is geplaatst – zodat de stallingsbeheerder (NS Fiets of de gemeente) te lang gestalde fietsen kan verwijderen. Via een scherm is snel zichtbaar welke plekken nog vrij zijn. Een gemak voor de reiziger.