ProRail projecten
Gevolgen voor reizigers en vervoerders
De vernieuwing van het spoor kan hinder veroorzaken voor vervoerders, reizigers en verladers. Dan hebben we meerdere sporen nodig om ons werk goed en veilig uit te voeren. We beperken de overlast zoveel mogelijk. Door bijvoorbeeld zoveel mogelijk ’s nachts te werken. Maar ook werken we regelmatig overdag aan het spoor. In overleg met vervoerders wordt dit werk met name in het weekend en in vakantieperiodes gepland.
Goed voorbereid op reis
Om te voorkomen dat reizigers voor verrassingen komt te staan, worden wijzigingen duidelijk gecommuniceerd via ns.nl. Op onze kaart staat de planning van ons werk aan het spoor.
Waarom vernieuwen we het spoor
Nederland heeft één van de drukst bereden sporen ter wereld, veel treinen rijden op tijd en het vervoer over het spoor is veilig. Maar de komende jaren moeten de prestaties nog beter, met name in de spits in de Randstad. Op grote knooppunten zoals bij Amsterdam – Schiphol, Utrecht en Den Bosch werkt ProRail aan betrouwbaarder treinverkeer om in de toekomst meer treinen te kunnen faciliteren binnen het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer.
Hoe vernieuwen we het spoor
We bouwen nieuwe reizigerstunnels, stationsgebouwen en perrons. Ook werken we aan voorzieningen zoals fietsenstallingen en liften. We investeren in nieuwe spoorrails, wissels en technische apparatuur. En met dive-unders en fly-overs richten we het spoor op knooppunten slimmer in. Daardoor kan het treinverkeer soepeler doorstromen. Bekijk het overzicht van onze projecten.
Spoorvernieuwing doen we samen
Het spoor vernieuwen doen we niet alleen. We werken samen met onze spoorpartners zoals aannemers, ingenieursbureaus, de vervoerders, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat en lokale overheden.
Consumentenorganisaties
Ook betrekken we consumentenorganisaties meer bij het inplannen van werk dat overlast kan veroorzaken voor reizigers. Dat is afgesproken in het Landelijk Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer (Locov).