ProRail schrijft geschiedenis

Spoorbeheerder ProRail werkt in het hele land aan vernieuwing van sporen en stations. Zo maken we het spoor veiliger, betrouwbaarder en kunnen er meer treinen rijden. Ook in Enschede zijn we aan het werk. Het spoor is er zes weken buiten dienst en wordt geheel vernieuwd. We schrijven er geschiedenis, maar komen het ook nog tegen: zo zijn er fundamenten aangetroffen van een spoordraaischijf uit 1865.

Spoorrotonde

De draaischijf werd vroeger gebruikt voor het rangeren op het emplacement. Naast enkele resten van het exemplaar uit 1865, werd ook het restant van een draaischijf uit 1920 aangetroffen. Het was duidelijk dat ze er zouden liggen, maar nog onduidelijk in welke staat. Alleen van de oude ‘spoorrotonde’ uit de 19e eeuw waren nog tekeningen aanwezig in het archief. Het verwijderen van de funderingen van de draaischijven ging gelukkig relatief eenvoudig. Er lag een olieopslag vlakbij waarvan de resten het beton hadden aangetast. Om die reden is er ook tot op vier meter diepte grond afgegraven en schone grond teruggeplaatst.

Springstof

Naast oude draaischijven zijn er ook mineursputten aangetroffen bij een viaduct aan de Tubantiasingel. Dit zijn putten die tijdens de koude oorlog in de vijftiger jaren zijn aangelegd waarmee men viaducten op kon blazen wanneer de ‘vijand’ kwam. Bij dreiging werden de putten volgegooid met springstof. Ook deze putten zijn verwijderd.

Nieuwe sporen

De werkzaamheden op het emplacement zijn vol op stoom. Nadat het negen sporen brede emplacement over een lengte van een kilometer geheel was verwijderd, is vorige week de vernieuwing gestart. Inmiddels liggen er weer sporen en wissels richting station Enschede. Bedoeling is dat 19 augustus de treinen er weer rijden over een dan betrouwbaarder en efficiënter te gebruiken spooremplacement.