Vervoersknoop Bleizo in de startblokken

Eind 2018 komen spoor, RandstadRail, buslijnen, de A12 en fietsroutes samen bij Bleizo (Bleiswijk-Zoetermeer). Gemeente Zoetermeer en ProRail werken samen om het nieuwe station over de A12 aan te leggen. Dinsdag 5 juli tekenden regiodirecteur Cees de Vries van ProRail en wethouder Marc Rosier van de gemeente Zoetermeer de samenwerkingsovereenkomst.

Unieke samenwerking

Voor de toekomstige vervoersknoop Bleizo neemt de gemeente Zoetermeer de bouw van het treinstation bij de A12 bij Zoetermeer en Lansingerland op zich. Ook verzorgt zij, in nauwe samenwerking met en onder toezicht van ProRail, alle (technische) voorzieningen die nodig zijn om het station goed te laten functioneren. ProRail richt zich - in opdracht van de gemeente Zoetermeer - op de benodigde werkzaamheden aan het spoor en de bovenleidingen. Normaal gesproken heeft ProRail de integrale leiding in dergelijke projecten. 

En efficiënt

Wethouder Marc Rosier ziet grote voordelen in deze manier van werken: “Voor de vervoersknoop wordt al gewerkt aan fietspaden, wegen en de overbrugging van de A12. De werkzaamheden voor het station kunnen hierop direct aansluiten. Wel zo efficiënt.” Cees de Vries: “Uiteraard zorgt ProRail ervoor dat haar verantwoordelijkheid voor een veilig en betrouwbaar spoor goed is geborgd met deze overeenkomst.”

Opdrachtgevers voor vervoersknoop Bleizo zijn metropoolregio Rotterdam-Den Haag en de Gemeenschappelijke Regeling Bleizo (waarin ook de gemeente Lansingerland deelneemt).