Internationale prijs voor spoorwegarchitectuur voor ProRail en NS

  • Ook prijs voor station Rotterdam Centraal

De Nederlandse spoorsector heeft vandaag een belangrijke internationale prijs in de wacht gesleept voor spoorwegarchitectuur en design. Het gaat om de "Overall Brunel Jury Award" die werd uitgereikt aan ProRail en NS in de Zuiderkerk in Amsterdam. De jury prijst de hoge ontwerpkwaliteit van grote en kleine stations en de goede manier waarop stations aansluiten op de stedelijke en landschappelijke omgeving.

Er zijn in totaal 20 prijzen en eervolle vermeldingen uitgereikt in 4 categorieën: 1. stations, 2. industrieel ontwerp, grafisch ontwerp en kunst, 3. technische infrastructuur en omgeving, 4. rijdend materieel.    

Categorie Stations: prijs voor Rotterdam Centraal

"De tijd dat een station een doorgangsroute was ligt definitief achter ons, stations zijn nu een bestemming op zichzelf", aldus rijksbouwmeester Frits van Dongen, voorzitter van de jury. In de categorie Stations gingen prijzen naar Frankrijk, Japan, Hongarije, Portugal en Nederland.

Rotterdam Centraal Station wordt door de jury een internationale 'eye catcher' genoemd: een nieuw monument dat prachtig aansluit op de stedelijke omgeving. Ook stationsomgeving Helmond kreeg een prijs.

Categorie Industrieel ontwerp, grafisch ontwerp en kunst

In deze categorie gingen de prijzen naar Frankrijk en Japan. In Franse stations worden tijdelijke kunstwerken geplaatst of bijvoorbeeld een piano waar reizigers op kunnen spelen. "Verfrissend en inspirerend", aldus de jury. "Wachten wordt quality time."

Japan ontving een prijs voor een buslijn die werd aangelegd nadat de tsunami het spoor verwoestte in 2011.

Categorie Technische infrastructuur en omgeving

Finse, Franse, Japanse en Oostenrijkse spoorwegondernemingen ontvingen prijzen voor duurzame en slimme bouw van een nieuw overdekt onderhoudsdepot, een brug en een spoorwegviaduct.

Categorie Rijdend materieel

Twee Japanse spoorwegondernemingen kregen een prijs voor het ontwerp van nieuwe treinen, waaronder een luxe "Cruise Train" die in alle opzichten doet denken aan de Orient Express. In Finland is een moderne restauratiewagon met draaibare stoelen in de prijzen gevallen.

Overall Jury Award

ProRail, NS en enkele gemeenten hebben samen de "Overall Brunel Jury Award" ontvangen voor "het consistent hoge niveau van ontwerpkwaliteit op alle gebieden, variërend van grote tot kleine stations, stationsvernieuwing en de inpasbaarheid van stations in de omgeving. Niets is standaard. Over alle details is nagedacht", aldus de jury. "Deze 'Dutch Style'  is uniek in de wereld qua consistentie." De stations Almere Poort, Maastricht Noord, Rotterdam Centraal, Groningen Europapark, stationsomgeving Helmond, Westervoort, Dronten, Halfweg, Kampen Zuid, Lelystad, Nijmegen - Lent en Alphen aan den Rijn zijn in deze categorie genoemd. Ook het project Stationsmeubilair, ecoduct Weertbergen, fietsenstalling Castricum en het Hanzelijn Landschapsontwerp vallen onder deze eervolle prijs.

Brunel Awards

De prestigieuze Brunel Awards worden één keer in de 3 jaar uitgereikt door de Watford Group en de UIC (Union International de Chemin de Fer). Het zijn internationale aanmoedigingsprijzen voor excellent opdrachtgeverschap in spoorwegarchitectuur en design.

De prijsuitreiking vormt de start van de Watford Conferentie, een internationaal forum voor deskundigen die als ontwerper, manager of architect werkzaam zijn voor de spoorsector. Dit jaar zijn ProRail en NS gastheer van de Watford Conference, mede ter gelegenheid van het 175-jarig bestaan van het Nederlandse spoor en de 125e verjaardag van station Amsterdam Centraal.

Juryrapport

Het Engelstalige juryrapport is te vinden op www.watford-group.org.