Van zondagavond 4 maart tot en met donderdag 8 maart geen treinen Zandvoort- Haarlem

ProRail legt een natuurbrug aan in de duinen bij Zandvoort, zodat dieren het spoor veilig kunnen oversteken. In de week van 5 maart plaatst ProRail het brugdek over het spoor. Er kunnen geen treinen rijden op het traject Haarlem - Zandvoort van zondagavond 4 maart 21.30 uur tot en met donderdag 8 maart. NS zet bussen in. Check de Reisplanner voor vertrek.

Op maandag 5 maart worden de 28 betonnen liggers voor het dek van de brug op hun plek getakeld. De pers is van harte welkom. 

Geen treinen maar bussen tussen Haarlem en Zandvoort

Vanwege de werkzaamheden rijden er van zondagavond 4 maart, 21.30 uur tot en met donderdag 8 maart geen treinen maar bussen. Reizigers wordt geadviseerd hun reis van tevoren te plannen via de NS Reisplanner op ns.nl of de NS Reisplanner Xtra app. In het reisadvies is een schatting opgenomen van de extra reistijd. Deze bedraagt 15 - 30 minuten. Reizigers checken bij hun vertrek- en eindstation in- en uit. Op station Haarlem begeleiden NS-medewerkers overstappende reizigers bij het geopende toegangspoortje. Ook op station Zandvoort aan Zee zijn extra NS-medewerkers aanwezig om reizigers te begeleiden.

Verkeersdrukte 

De zware en lange betonnen liggers voor de natuurbrug worden maandag 5 maart tussen 6 en 19 uur met vrachtwagens via de N200, Zeeweg/Boulevard Barnaart, Burgemeester van Alphenstraat, Linnaeusstraat en de Kamerlingh Onnestraat en de Wattstraat naar de bouwlocatie vervoerd. Dit kan verkeersdrukte in Zandvoort veroorzaken.

Natuurbrug in de zomer klaar

Na het plaatsen van de liggers begin maart volgt de afwerking van de natuurbrug. Daarna wordt het gebied ingericht (grond aanbrengen op de brug, beplanting, hekwerken). Deze werkzaamheden zijn naar verwachting voor de zomervakantie gereed.

7000 hectare duingebied

Natuurbrug Duinpoort is de laatste natuurbrug die in het duingebied wordt aangelegd. De andere twee natuurbruggen zijn aangelegd over de Zeeweg (Zeepoort) en de Zandvoortselaan (Zandpoort). Dankzij deze drie natuurbruggen ontstaat er één groot duingebied van meer dan 7000 hectare, waar dieren volop de ruimte hebben.

Natuurgebieden verbinden

ProRail heeft door het hele land al diverse ecoducten over het spoor aangelegd en er komen er nog meer. Zo leggen we in Noord-Brabant, midden in het gebied ‘Het Groene Woud’, ecoduct De Mortelen aan. Deze gaat over de spoorlijn Boxtel-Eindhoven. Ook komt er een ecoduct bij Maanschoten, over de spoorlijn Amersfoort – Apeldoorn, voor een natuurverbinding in het bijna 100.000 ha groot natuurgebied de Veluwe. Bij Hilversum krijgt de Utrechtse Heuvelrug een grote faunapassage: De Groene Schakel. Dat past allemaal in het Meerjaren Programma Ontsnippering (MJPO), bedoeld om versnipperde natuurgebieden opnieuw te verbinden.

Uitnodiging voor de pers

Op maandag 5 maart is de pers van harte welkom bij natuurbrug Duinpoort. Er worden dan 28 liggers over het spoor op hun plaats getakeld.

Voor een toelichting zijn aanwezig: Marijke de Zwart, bouwmanager ProRail, Ko van der Bijl, boswachter PWN, Camiel Meijneke, projectmanager MJPO ProRail. We verzamelen om 11 uur in de bouwkeet van Strukton, naast de inrit van de bouwweg bij de Wattstraat in Zandvoort.

Aanmelden

Aanmelden is noodzakelijk in verband met de verplichte veiligheidsmaatregelen voor het betreden van de bouwplaats (schoenen, helmen, veiligehidspas etc). Uiterlijk donderdag 1 maart, 14.00 uur via mercedes.grootscholten@prorail.nl

Gepubliceerd op